Vētras sekas: Viļa Plūdoņa muzejā ar krītošu koku saknēm pacelta un uz pusēm pārlauzta pirtiņa

© Ekrānšāviņš no Youtube

Viļa Plūdoņa muzeja teritorijā ceturtdienas vētrā ar krītošu koku saknēm pārlauzta pirts ēka, aģentūra LETA uzzināja Bauskas novada pašvaldībā.

Apkopojot vētras sekas, pašvaldībā pauž, ka novadā visvairāk cietusi Bauska un tuvējie pagasti - Ceraukste, Vecsaule un Dāviņi. Cietušas gan ēkas, gan infrastruktūra, vējš sagāzis ļoti daudz koku. Vētras seku likvidēšanai mobilizēti visi iespējamie pašvaldības dienesti un kapitālsabiedrības.

Ceturtdien pēc vētras visvairāk spēku veltīts brauktuvju atbrīvošanai, lai nodrošinātu mobilitātes iespējas uz brauktuvēm un ietvēm iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Darbu dienesti turpināja arī vēlu naktī. Neskatoties uz to, pašvaldība aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un izvērtēt drošības situāciju, pārvietojoties vai veicot sakopšanas darbus vētras skartajās teritorijās. Īpaši bīstama situācija ir kapos, kur ir vairāki iekārušies koki. Pilsētas pārvalde piesaistīs arboristus situācijas izvērtēšanai un apzinās, kādas tehnikas vienības nepieciešamas kritušo koku novākšanai.

Būvniecības speciālistiem uzdots apsekot cietušos pašvaldības īpašumus, lai fiksētu bojājumus un izstrādātu iespējamo bojājumu novēršanas risinājumu. Speciālisti apzinās nepieciešamās izmaksas apdrošināšanas kompensācijas saņemšanai, jo pašvaldības īpašumi ir apdrošināti.

Pašlaik zināms, ka lielākie postījumi nodarīti Bauskas stadiona tribīnēm, kurām norauts jumts, ievērojami postījumi nodarīti Pilskalna estrādei, ļoti daudz nolauztu koku ir Karpa dārzā, pilsētas kapos, radies izskalojums uz Mūsas tilta gājēju ietves. Savukārt Plūdoņa muzeja teritorijā izgāzti un nolauzti koki, ar krītošu koku saknēm pacelta un uz pusēm pārlauzta pirtiņa, Pamūšas skolas ēkai norauts jumta segums. Cietušas arī vairākas daudzdzīvokļu mājas un īpašumi, kurus apsaimnieko SIA "Bauskas novada komunālserviss" (BNKS).

Vētras nodarīto postījumu un to radītās bīstamības dēļ pašlaik Bauskas Pilskalna parks apmeklētājiem ir slēgts. Iedzīvotāji aicināti nedoties uz parku un tur nepulcēties, lai neapdraudētu sevi un netraucētu operatīvajiem dienestiem likvidēt vētras sekas.

Iedzīvotāji, kam ir iespēja, aicināti vētras postījumos lūzušos koku zarus nogādāt Lidlauka ielā. Zariem jābūt tīriem, bez akmeņiem, metāliem un citiem piemaisījumiem, jo tie tiks šķeldoti.

Bojāto šīferi no vētras skartajām teritorijām bez maksas iespējams nodot Biržu ielā 8b, Bauskā, dalīto atkritumu šķirošanas laukumā darba dienās no plkst.8 līdz 12 un no 13 līdz 17, sestdienās no plkst.8 līdz 12. Lai novērstu negodprātīgu situācijas izmantošanu, bojātais šīferis tiks pieņemts, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, objekta adresi, foto fiksāciju par vētras radītajiem postījumiem norādītajā adresē. Pašvaldība uzsver, ka BNKS ir tiesības vēlāk veikt būves apsekošanu, lai pārliecinātos, vai nodotā bojātā šīfera apjoms atbilst faktiskajai situācijai.

Jau ziņots, ka ceturtdienas pēcpusdienā negaiss nodarījis būtiskus postījumus Bauskā un pilsēta arī palika bez elektrības un sakariem, nodarīti lieli postījumi gan ēkām, gan ielām un parkiem.

LETA jau ziņoja, ka Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija sniegs nepieciešamo atbalstu Bauskas novada pašvaldībai zaudējumu segšanai vētras seku postījumu novēršanai.

Latvijā

Latvijā 38% iedzīvotāju labprāt savu ģimeni kuplinātu ar bērniem, ja viņiem būtu nākotnes ģimenes vajadzībām atbilstošs mājoklis vai iespēja viegli pie tāda tikt, aģentūru LETA informēja mājokļu attīstītāja "Bonava Latvija" pārstāvji, atsaucoties uz kopā ar "Norstat" veiktās aptaujas rezultātiem.

Svarīgākais