VARAM: Bauskā ekstrēmo laikapstākļu radītais postījums ir gana nopietns; sola palīdzēt

© Romāns Kokšarovs/MN

Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sniegs nepieciešamo atbalstu Bauskas novada pašvaldībai zaudējumu segšanai vētras seku postījumu novēršanai, aģentūru LETA informēja VARAM.

"Esam gatavi palīdzēt Bauskas novada iedzīvotājiem un pašvaldībai. Ekstrēmo laikapstākļu radītais postījums ir gana nopietns, visvairāk ietekmējot Bauskas pilsētas centru. Saprotams, ka ēku un citas infrastruktūras atjaunošanai jānoris ātri, tādēļ VARAM atbalstīs pašvaldību neparedzēto līdzekļu pieprasīšanā," saka ministre Inga Bērziņa (JV).

VARAM atgādina, ka pašvaldībām ir iespēja sniegt pieprasījumu par līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem.

Pieprasot līdzekļus cietušajam objektam, kas nav apdrošināts, valsts pozitīva lēmuma gadījumā var piešķirt 70% no nepieciešamā finansējuma, bet 30% būs jānodrošina no pašvaldības budžeta.

Savukārt apdrošinātiem objektiem pašvaldības līdzfinansējums būs 25% no nepieciešamām izmaksām, un līdzfinansējumā ietilpst objekta apdrošināšanas prēmija attiecīgajam gadam.

Ja kopējās izmaksas pārsniedz 2% no pašvaldības plānotajiem budžeta izdevumiem kārtējā gadā, tad Ministru kabinets var lemt par citiem atbalsta nosacījumiem, tai skaitā citiem pašvaldības nodrošināmā līdzfinansējuma apmēriem un atbalstāmajiem izdevumiem, piemēram, izdevumiem koku zāģēšanai un aizvākšanai.

Papildus pašvaldība var saņemt līdzekļus pabalstu kompensēšanai, kas atbilstoši pašvaldības saistošajiem noteikumiem vai lielu stihisku nelaimju gadījumā saskaņā ar pašvaldības domes lēmumu izmaksāti dzīvojamās mājas īpašniekam, dzīvokļu īpašniekiem vai to tiesiskajiem valdītājiem dzīvojamās mājas renovācijai.

Šādos gadījumos pašvaldība nodrošina līdzfinansējumu ne mazāk kā 50% apmērā, bet lielu stihisku nelaimju gadījumā, ja radīto zaudējumu apmērs pārsniedz 2% no pašvaldības plānotajiem budžeta izdevumiem kārtējā gadā, Ministru kabinets var pieņemt lēmumu par citu pašvaldības līdzfinansējuma apmēru, ne mazāk kā 10% apmērā.

VARAM lūdz Bauskas novada pašvaldību sadarbībā ar saviem iedzīvotājiem apzināt zaudējumus savā teritorijā un nepieciešamā darba apjomus, lai novērstu vētras radītās sekas.

Iedzīvotājus lūdz veikt arī fotofiksāciju postījumu vietās, ja tas neapdraud viņu drošību.

Kā ziņots, vakar negaisa laikā Bauskā plosījās vētra, kas nodarīja būtiskus postījumus zaļajai teritorijai, laužot un izgāžot kokus, kā arī postīti ēku jumti.

Svarīgākais