Ozolnieku mežaparkā ieviesti strikti ierobežojumi atpūtniekiem

© Pixabay

Ozolnieku mežaparkā turpmāk būs aizliegts celt teltis bez pašvaldības atļaujas, paredz trešdien Jelgavas novada domes sēdē atbalstītie Ozolnieku mežaparka teritorijas apsaimniekošanas saistošie noteikumi.

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumiem, kas nosaka izskatīt bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņemt jaunus, dome trešdienas sēdē akceptēja saistošos noteikumus, kuros noteiktas Ozolnieku mežaparka teritorijas robežas un zonējums, nosacījumi mežaparka teritorijas estētisko, ainavisko un kultūrvēsturisko elementu saglabāšanai, tai skaitā aizsardzības nosacījumi sastopamo aizsargājamo vērtību saglabāšanai.

Pašvaldībā skaidro, ka mežaparks ir sabiedriskas vai kultūrvēsturiskas nozīmes meža teritorija, kurā ir labiekārtojuma elementi un kuru sabiedrība izmanto rekreācijai. Mežaparks pārsvarā sastāv no meža teritorijas.

Jelgavas novadā šāds parks atrodas Ozolnieku pagasta centrā, kura kopējā platība ir vairāk nekā 69 hektāri.

Pārapstiprinātajos saistošajos noteikumos noteiktas Ozolnieku mežaparka teritorijas robežas un zonējums. Mežaparka teritorija sadalīta divos izmantošanas veidos - labiekārtota publiska ārtelpa un publiska ārtelpa bez labiekārtojuma. Pirmais izmantošanas veids sastāv no A un C zonas, kuru veido labiekārtoti sporta laukumi, pastaigu takas un speciāli ierīkotas trases. Otrajā izmantošanas veidā ietilpst B zona, kurā nav atļauti, piemēram, izklaides un tirdzniecības pasākumi.

Noteikumos iekļauti arī aizsardzības nosacījumi mežaparkā sastopamo aizsargājamo vērtību saglabāšanai. Zināms, ka mežaparka teritorijā sastopami aizsargājamie biotopi un sugu dzīvotne - dižkoks Druvinieku priede, čemurziežu dižtauriņš, dabiski boreāli un citi aizsargājami biotopi.

Saistošajos noteikumos iekļauts punkts, kas mežaparka teritorijā aizliedz kurināt ugunskurus un bez iepriekšējas saskaņošanas ar pašvaldību celt teltis un citas pagaidu rakstura celtnes. Tāpat transportlīdzekļu, izņemot ar Jelgavas novada pašvaldības atļaujām un operatīvo transportu ar ieslēgtu bākuguni, kas nodrošina attiecīgā dienesta funkcijas, novietošana stāvēšanai atļauta vienīgi attiecīgi apzīmētās stāvvietās. Uzturoties mežaparka teritorijā, aizliegts bojāt meža augsni un meža infrastruktūru, piesārņot mežu ar atkritumiem, postīt putnu ligzdas un skudru pūžņus un citādi kaitēt meža augiem un dzīvniekiem.

Saistošo noteikumu projekts "Ozolnieku mežaparka teritorijas apsaimniekošanas noteikumi" bija publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļa vietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Iedzīvotāji viedokļi vai ierosinājumi meža apsaimniekošanas plānam netika saņemti.

Jelgavas novadā līdzās Ozolnieku mežaparkam ir arī vairāki muižu parki, kas izveidoti līdzās muižu apbūvēm - Elejā, Vircavā, Vilcē, Zaļeniekos, Jaunsvirlaukā un Lielplatonē. Parks no mežaparka atšķiras ar to, ka tas ir sabiedriskas vai kultūrvēsturiskas nozīmes dabas objekts, kurā ir dabas elementu, būvju un mazo arhitektūras formu daudzveidība un īpaši veidota infrastruktūra.