Jūlija izskaņā gaidāmi Valmieras pilsētas svētki

© Pixabay

Valmierā no 26. jūlija līdz 28. jūlijam norisināsies pilsētas svētki, kurā tiks atzīmēta pilsētas 741. dzimšanas diena.

Latvijai pirmās olimpiskās medaļas ieguvējam, patriotam, zemniekam, valmierietim Jānim Daliņam paliktu 120 gadi.

Ikviens aicināts uzzināt Daliņa dzīvesstāstu, no 22.līdz 28.jūlijam apmeklējot Valmieras muzeja sagatavoto izstādi "Mūsu Jānis Daliņš" laukumā pie Hanzas sienas.

Mazākajiem Valmieras dzimšanas dienas svinētājiem interesanta būs Valmieras bibliotēkas ekskursija "Meklē Daliņa pēdas Valmierā" 25.jūlijā plkst.17.30 Lolitas Dreimanes un Ričarda Edija Štibes vadībā. Tās pamatā ir valmierietes Undas Barisas zīmētais komikss par Jāni Daliņu, bērniem saistošā veidā pastāstot par sportista dzīves svarīgākajiem notikumiem. Maršruts vedīs no stadiona Limbažu ielā, kur sākās Daliņa kā sportista pārsteidzošais stāsts, līdz Daliņa stadionam, pa ceļam piedaloties dažādās aktivitātēs un piedzīvojot pārsteigumus.

27.jūlijā plkst.17 un 28.jūlijā plkst.13 Valmieras teātra pagaidu mājvietā "Kurtuve" notiks izrāde "Daliņš". Tas ir stāsts par zemnieku, kurš kļuva par vienu no izcilākajiem sportistiem Latvijas vēsturē, skatītājam kopā ar Daliņu ceļojot gan pa karstajām Losandželosas ielām 1932.gadā, gan sportista dzīves līkločiem.

25.jūlijā no plkst.21 Dzirnavu ezeriņa promenādē ikviens aicināts piedalīties atvērtajā deju nodarbībā "Tava deja Valmierai" balles deju kluba "Valmiera" vadībā. Tā būs iespēja apgūt dažādu deju soļus, kas zina, iespējams, dzirdēsim arī Daliņam veltīto fokstrotu "Ak, kaut man Daliņa kājas būtu!".

27.jūlijā plkst.10 Daliņu pludmalē norisināsies mamaneta turnīrs. Ar devīzi "Katra mamma var!" volejbola laukumā tiksies dalībnieces, kuras apliecinās, ka galvenais ir gribēt, tad varēšanai šķēršļu nav.

27.jūlijā no plkst.12 līdz 18 Valmieras Olimpiskā centra teritorijā notiks vērienīgais "Ghetto Games" karnevāls. "Ghetto Games" organizētos ielu futbola un basketbola turnīrus papildinās garšīgas aktivitātes, atrakcijas un konkursi visas dienas garumā. Tāpat pasākumā norisināsies leģendārais brīvrunu batls.

Sporta un aktīvās atpūtas parkā "Mežs" 27.jūlijā plkst.12.00 bērni vecumā no četriem līdz 12 gadiem aicināti pārbaudīt veiklību un dažādas sportiskās iemaņas, pieveicot īpašu šķēršļu joslu. Medaļu - īpašu svētku nozīmīti - saņems ikviens dalībnieks, tāpat būs iespēja iemūžināt svarīgo notikumu Daliņa fotostūrī. Plkst.14 kopā ar olimpieti un šī brīža Latvijas labāko soļotāju, valmierieti Arni Rumbenieku norisināsies skrējiensoļojums bērniem "Kaut man Daliņa kājas būtu!".

28.jūlijā no plkst.11 ar sacensību centru Daliņa stadionā norisināsies rogainings - orientēšanās sporta komandu sacensības, komandām pārvietojoties apvidū un noteiktā laika periodā apmeklējot apvidū izvietotus kontrolpunktus. Rogaininga dalībnieki noteikti var lepoties ar Daliņam piemītošu izturību, jo starts tiks dots trīs stundu sacensībām ar kājām un divu stundu sacensībām ar velo.

Dejas izrādes "Vērpete", kas būs skatāma Valmieras estrādē 28.jūlijā plkst.12, pamatā ir interese par ķermenisku pieredzi un tautas melodiju ritmiskajām struktūrām, ar kuru palīdzību mākslinieki Ēriks Eriksons un Krišjānis Sants ir izveidojuši partitūru tikai no vienas rokās sadotas griešanās kustības. Pievilkšanās un atgrūšanās spēki notur dejotājus savstarpējā spriedzē - tā ir reizē paļaušanās un cīņa ar apņemšanos palikt kopā, atbalstot otru un saglabājot kontrabalansu.

Trīs dienu garumā Dzirnavu ezeriņā būs iespēja baudīt ūdens priekus - būs pieejami SUP dēļi, kajaki, ūdens velosipēdi un tūrisma laivas.