Jēkabpilī līdz nāvei knišļu uzlidojumā nokosti teļi

© Ekrānšāviņš

Grūti laiki pienākuši zemniekiem – vairāk nekā citus gadus, šovasar ir savairojušies knišļi. Viņi uzbrūk mājlopiem un rada papildu raizes lopkopjiem. Un kā nu ne – viņiem spilgtā atmiņā ir notikumi pirms turpat 20 gadiem - toreiz, 2005. gada vasarā, knišļu uzlidojumos Latvijā gāja bojā vairāki simti mājlopu. Zemnieki guva skarbu mācību, tāpēc šobrīd liek lietā visas zināmās metodes, lai savus lopus pasargātu, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Knišļu uzlidojumā līdz nāvei nokosti teļi. Ar šādu skarbu realitāti šovasar saskārušies Jēkabpils novada “Baltgalvju” saimniecībā. Tas bijis vien dažu stundu jautājums un lopus vairs nebija iespējams glābt. Taču kā vispār tik mazi kukaiņi var nokost tik lielus lopus? Izrādās, indīgas ir knišļu siekalas.

Gunārs Rubins, PVD Austrumzemgales pārvaldes vadītājas vietnieks stāsta: “Viņi koduma vietā speciāli izdala svešas olbaltumvielas. Loģiski, ka organisms reaģē un izdalās histamīns, kura dēļ veidojas tūskas, apstājas sirdsdarbība, elpošana. Ja redzi jau gulošu (lopu), var mēģināt momentā dot medikamentus, bet lielākoties ir par vēlu.” Tāpēc speciālisti atkal un atkal atgādina zemniekiem par preventīviem pasākumiem un nepieciešamību lopiem lietot aizsarglīdzekļus.

Latvijā

No pirmdienas tehnoloģiju uzņēmumi un jaunuzņēmumi aicināti pieteikties NATO Aizsardzības Inovāciju Akseleratora Ziemeļatlantijas reģionam programmas ikgadējā grantu konkursā, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Svarīgākais