RTU lauž līgumu ar būvkompāniju "Velve"

© Ģirts Ozoliņš/MN

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) ir pieņēmusi lēmumu pārtraukt līgumu ar būvkompāniju "Velve" par mācībām domātās ēkas atjaunošanu Liepājā, jo uzņēmums nav noteiktajos termiņos izpildījis līgumā paredzētās saistības un nav ievērojis projekta dokumentācijas un normatīvo aktu prasības, aģentūru LETA informēja RTU Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja Dita Arāja.

Līgumu ar "Velvi" savulaik ir noslēgusi Liepājas Universitāte (LiepU), kas kopš 1.marta pievienojusies RTU, tāpēc visas LiepU jeb tagadējās RTU Liepājas akadēmijas saistības ir pārņēmusi RTU.

Atbilstoši iepirkuma līgumam SIA "Velve" bija apņēmusies veikt projektēšanu, autoruzraudzību un energoefektivitātes paaugstināšanas būvdarbus RTU Liepājas akadēmijas pārraudzībā esošajā arhitektūras piemineklī - Nikolaja ģimnāzijas ēkā, lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti. Bija paredzēts izstrādāt tehnisko projektu ēkas atjaunošanai un veikt darbus, lai atjaunotu ēkas fasādes arhitektonisko detaļu sākotnējo vizuālo un tehnisko stāvokli, veikt ēkas siltināšanas pasākumus, izbūvēt inženiertehniskos tīklus, nomainīt apgaismojuma un elektroapgādes sistēmas, iegūstot enerģijas ietaupījumu un oglekļa dioksīda emisijas samazinājumu.

Šāds būvdarbu apjoms, kā arī projekta izstrāde un autoruzraudzība ir paredzēti projektā "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana Nikolaja ģimnāzijā", kas saņēmis 3,5 miljonus eiro valsts budžeta programmas "Emisijas kvotu izsolīšanas instruments" finansējumu un 1,1 miljonu eiro dotāciju no valsts, kopā - 4,5 miljonus eiro.

Kā norāda RTU, būvkompānija, pretēji līgumā paredzētajam, nav pilnībā pabeigusi un līdz noteiktajam termiņam - pērnā gada 30.oktobrim - pasūtītājam nav iesniegusi būtisku projektēšanas darbu daļu - tehniskā projekta izstrādi energoefektivitātes paaugstināšanas darbiem. Tā kā projekts nav pilnībā izstrādāts, nav skaidra arī uzsākto būvdarbu loģiskā secība un apjomi. Piemēram, pagrabstāvā uzsākta grīdu pārbūve, neveicot ēkai nepieciešamo inženiertīklu projekta izstrādi un izbūvi, ir uzsākta jumta izbūve, risinājumos neparedzot inženiertīklu šķērsojumus un izvietojumu. Būvniecības procesā tiek pieļauti arī līguma tehniskajai specifikācijai neatbilstoši risinājumi, piemēram, ēkas siltināšana no iekšpuses tiek veikta, bez saskaņojuma mainot materiālus.

Nikolaja ģimnāzijas ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, ko neorenesanses stilā projektējis Liepājas galvenais arhitekts Pauls Makss Berči. Pamatakmens ēkai likts 1883.gadā, un tā visu pastāvēšanas laiku izmantota izglītības vajadzībām. Liepājas Universitāte savā pārraudzībā ēku ieguva 2011.gadā.

LETA jau rakstīja, ka šī gada 13.februārī līgumu ar "Velvi" par jaunā slimnīcas korpusa būvniecību lauza arī Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS).

Līgums starp PSKUS un "Velvi" tika noslēgts 2020.gada 27.augustā, un tajā paredzētais darbu izpildes termiņš bija 30 mēnešu - jauno slimnīcas korpusu būvniekam vajadzēja pabeigt 2023.gada pavasarī. Līguma laikā pēc "Velves" ierosinājuma tā nosacījumi tika mainīti kopumā piecas reizes, bet darbu izpildes termiņi pagarināti trīs reizes, par 16 miljoniem eiro palielinot arī līgumcenu. Rezultātā šo gadu laikā izbūvēti vien nepilni 60% paredzētā būvapjoma, no kuriem daļa nav nodoti pasūtītājam, kopumā neapgūstot 26 miljonus Eiropas Savienības finansējuma.

Jaunajā A2 ēkas pagrabstāvā nepareizas būvdarbu secības dēļ tika atklāts arī pelējums. Pelējuma sporu klātbūtne ir ļoti nopietns apdraudējums nākotnes slimnīcai un tās pacientu drošībai, jo projekts paredz, ka pagrabstāva zonā tiek izvietoti jaunizveidotais operāciju bloks un Neatliekamās medicīnas centrs, kas nozīmē, ka pelējuma sporu klātbūtne nav pieļaujama nekādā gadījumā.

Latvijā

No pirmdienas tehnoloģiju uzņēmumi un jaunuzņēmumi aicināti pieteikties NATO Aizsardzības Inovāciju Akseleratora Ziemeļatlantijas reģionam programmas ikgadējā grantu konkursā, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Svarīgākais