Lasītāji vērtē: enerģētiskā neatkarība ir viens no lielākajiem ieguvumiem no valsts mežu apsaimniekošanas

© Publicitātes foto

Lasītāju aptauja: kāds ir lielākais ieguvums no valsts mežu apsaimniekošanas?

Mūsdienās Latvija ierindojas mežiem bagātāko Eiropas valstu topa augšgalā, Latvijā meži klāj vairāk nekā pusi valsts teritorijas. Latvijas valstij pieder 1,63 miljoni hektāri zemes, no kurām 1,41 miljoni hektāru ir mežs, kas augot ik gadu piesaista 4,1 miljonu tonnu CO2. Šīs platības apsaimnieko AS “Latvijas valsts meži”.

Kā atjaunojams dabas resurss mežs jau izsenis bijis svarīgs Latvijai un tās iedzīvotājiem. Laika gaitā ir mainījies ne tikai mežs, bet arī sabiedrības attieksme: no patvēruma un iztikas ieguves vietas mežs ir kļuvis par vieno no nozīmīgākajiem valsts bagātību veicinošiem resursiem un iecienītu vietu atpūtai.

Enerģētiskā neatkarība - lielākais ieguvums no valsts mežu apsaimniekošanas, tā uzskata NRA.lv lasītāji, izsakot viedokli portālā izvietotajā aptaujā. Atbildot uz jautājumu, kāds ir lielākais ieguvums no Latvijas valsts mežu apsaimniekošanas, enerģētiskās neatkarības nodrošināšanu minējuši 28 % lasītāju. Tas nozīmē, ka iedzīvotāji novērtē koksni kā izcilu vietējo resursu enerģijas iegūšanai - piemēram, iegūstot siltumenerģiju.

Kā otru būtiskāko ieguvumu no valsts mežu ilgtspējīgas apsaimniekošanas aptaujas dalībnieki min plašās atpūtas iespējas dabā (24 %) un mežu nozīmi klimata pārmaiņu mazināšanā (19 %). Tāpat iedzīvotāji novērtē arī dividenžu maksājumus valsts budžetā no AS “Latvijas valsts meži” gūtās peļņas, no kā tiek izmaksātas algas, piemēram, skolotājiem un mediķiem - šo kā lielāko ieguvumu no valsts mežu apsaimniekošanas min 17 % lasītāju.

Saskaņā ar 2023. gada darbības pārskatu, AS “Latvijas valsts meži” pērn sasniegusi 626 miljonus eiro lielu apgrozījumu un 220,8 miljonus eiro lielu peļņu. 80 % jeb vairāk nekā 176 miljonus eiro no gūtās peļņas uzņēmums iemaksās valsts budžetā, palīdzot stiprināt valsts aizsardzības spēju, kā arī veicinot attīstību un sociālās jomas atbalstu.

Tāpat uzņēmums pērn veicis nozīmīgus ieguldījumus visiem valsts iedzīvotājiem brīvi pieejamu atpūtas vietu uzturēšanā un attīstībā, kā arī Eiropas Savienības nozīmes biotopu un sugu dzīvotņu atjaunošanā. Arī rūpes par retām sugām lasītāji (11 %) aptaujā min kā vienu no ieguvumiem, apsaimniekojot valsts mežus.

Kopumā aptaujā, kas norisinājās laikā no 29. aprīļa līdz 5. maijam, piedalījās 1713 respondenti.

Kopš LVM dibināšanas 1999. gadā, valsts budžetā LVM iemaksājis 1,46 miljardus eiro. Šajā laikā Latvijas valsts mežos atjaunoti meži 289,3 tūkstoši hektāru platībā, ik gadu iestādot vairākus miljonus augstākās kvalitātes selekcionētu meža stādu. Aicinot Latvijas iedzīvotājus arvien vairāk laika pavadīt dabā, izveidotas vairāk nekā 350 atpūtas vietas. LVM saimniecisko darbību veic, ik gadu kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā - meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē.

Aptauja atrodama šeit