Tukuma novadā izvērš cīņu pret latvāņiem

© Aigars Eglīte / F64

Tukuma novada pašvaldība šogad mēģinās ierobežot latvāņa izplatību aptuveni 20 hektāru platībā, aģentūra LETA uzzināja novada pašvaldībā.

Saskaņā ar Valsts augu aizsardzības dienesta informāciju, Tukuma novada teritorijā vairāk nekā 500 hektāru zemes ir aizaugušas ar invazīvo Sosnovska latvāni. Ir apzinātas arī pašvaldībai piederošās ar latvāni invadētās teritorijas.

Pašvaldība iepirkuma rezultātā ir noslēgusi līgumu ar SIA "Salate" par latvāņa izplatības ierobežošanu Tukuma novada pašvaldībai piederošajos īpašumos 20,35 hektāru platībā, par kopējo summu 24 200 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Latvāņu apkarošana tiks veikta, tos nopļaujot ar traktorvilkmes vai ar rokām darbināmu tehniku. Veģetācijas periodā latvāņu pļaušana tiks veikta divas reizes - pirmā pļaušana notiks jūnijā, bet otrā būs vasaras beigās.

Tukumā pirmā tiks pļauta teritorija gar Slocenes upi, no Jelgavas ielas līdz gaisa tiltam, pēc tam Mālkalna apkārtne, teritorija pie Tukuma attīrīšanas iekārtām "Tīle".

Par pašvaldības teritorijām, kurās netiek veikti latvāņu ierobežošanas pasākumi, iedzīvotāji aicināti ziņot.

Tukuma novada pašvaldība atgādina, ka zemes īpašniekiem, kuru apsaimniekotajās zemēs konstatēta latvāņu izplatība, ir pienākums veikt latvāņu apkarošanas pasākumus. Lai cīņa ar šo invazīvo sugu būtu pēc iespējas efektīvāka, latvāņu iznīcināšanu nepieciešams īstenot plašākās teritorijās, kaimiņiem savstarpēji vienojoties un visiem vienlaikus savos īpašumos īstenojot latvāņu apkarošanas pasākumus.