Vai tiek plānots atlaist Jelgavas novada domi? Skaidro Bērziņa

© pexels.com

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV) pagaidām neredz pamatu atlaist Jelgavas novada domi, kura jau gandrīz divus mēnešus nevar vienoties par jauna priekšsēdētāja ievēlēšanu.

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" Bērziņa skaidroja, ka ministrija rūpīgi seko līdzi Jelgavas novada domes darbam, bet "šobrīd tas, ka netiek ievēlēts priekšsēdētājs, nav pietiekams pamats, lai mēs sāktu domāt par domes atlaišanu, šāds jautājums mums šodien nav darba kārtībā".

Ministre uzsvēra, ka konkrētā pašvaldība arī bez mēra patlaban ir spējīga strādāt un pildīt savas funkcijas - dome uz sēdēm sanāk un priekšsēdētāja vietniece pilda visus mēra pienākumus, kā to paredz likums.

Vaicāta, cik ilgi dome varēs strādāt bez mēra, Bērziņa atbildēja, ka tas būs tik ilgi, kamēr vietvaras vadība nepieļaus kādus citus būtiskus pārkāpumus. Vienlaikus gan Bērziņa norādīja, ka labāk būtu, ja jaunu mēru dome ievēlētu iespējami drīzāk.

"Likumā ir noteikts šis laiks, kurā ir jāievēlē [domes priekšsēdētājs], bet, lai mēs runātu un vērstos pret pašvaldību stingrāk, pārkāpumiem ir jābūt sistemātiskiem, atkārtotiem. Jelgavas novada domes gadījumā šobrīd tā nav. Ja tas vienīgais pārkāpums ir laikā neievēlēts domes priekšsēdētājs un funkcijas tiek pildītas, un ja nav citu pārkāpumu, tad šādā veidā dome var darboties," pauda Bērziņa.

Kā ziņots, kopš Jelgavas domes priekšsēdētāja Madara Lasmaņa (LA) atkāpšanās jau gandrīz divus mēnešus nav panākta vienošanās par jaunu mēra amata kandidātu, lai gan kā visdrīzāk iespējamais kandidāts tiek minēta tagadējā domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola (LZS).

Kopš 3.aprīļa, kad par atkāpšanos paziņoja Lasmanis, ir aizvadītas vairākas, tostarp ārkārtas domes sēdes, taču jautājums par domes vadību tajās nav bijis iekļauts.

Lasmanis par atkāpšanos no amata paziņoja 3.aprīlī, aptuveni stundu pirms Jelgavas novada domes sēdes, kurā bija paredzēts skatīt septiņu deputātu pieprasījumu atbrīvot viņu no amata saistībā ar divdomīgu video, kurā bija redzams, kā Lasmanis, attālināti vadot domes Budžeta komisijas sēdi no automašīnas, pievēršas kādas sievietes kājām.

Svarīgākais