Siguldas novadā notiks balsošanas eksperiments bērniem un jauniešiem

© Kaspars Krafts / F64

Lai veicinātu jaunās paaudzes interesi par vēlēšanām un demokrātisku lēmumu pieņemšanu, 8.jūnijā, Eiropas Parlamenta vēlēšanu dienā, Siguldas novads pirmo reizi īstenos vēlēšanas bērniem un jauniešiem, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Kristaps Zaļais (LZP) skaidro, ka iniciatīva ir izveidota, lai sekmētu bērnu un jauniešu pilsonisko apziņu un iesaisti demokrātijas veidošanā. Pašvaldība aicina vecākus iesaistīt savus bērnus vēlēšanu procesā, kopīgi piedaloties vēlēšanās.

Bērni līdz 1.klasei varēs izvēlēties, kādu augļu koku stādīt Siguldas novada pirmsskolas izglītības iestāžu teritorijā - ābeli vai bumbieri.

Bērni no 1. līdz 6.klasei vēlēs, kādu uz asfalta zīmētu lielformāta spēli vēlētos spēlēt Siguldas novada brīvpieejas bērnu laukumos - "Twister", trīskāršās klasītes vai dambreti/šahu. Savukārt jaunieši no 7. līdz 12.klasei vēlēs, vai jauniešu satikšanās vietās ir nepieciešams bezmaksas internets. Vēlēšanām noslēdzoties, plānots, ka izvēlētās lietas tiks īstenotas šī gada laikā.

Bērniem un jauniešiem, tāpat kā iedzīvotājiem balsstiesīgā vecumā, balsošana norisināsies oficiālajos vēlēšanu iecirkņos. Siguldas novadā ir 12 vēlēšanu iecirkņi, aptverot visas novada apdzīvotās vietas. Lai bērnu un jauniešu vēlēšanu process būtu aizraujošāks un saistošāks ikvienam, vēlēšanu iecirkņos jaunos vēlētājus pie īpašām vēlēšanu urnām sagaidīs Siguldas novada jaunieši, aicinot un iedrošinot vēlētājus.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Saulīte akcentē, ka ikviena cilvēka aktivitāte un iesaiste nozīmīgos jautājumos ir svarīga. Katram pilsonim ir gan privilēģijas, gan arīdzan pienākumi, un piedalīšanās vēlēšanās ir viens no šādiem pienākumiem.

Bērnu un jauniešu vēlēšanas Siguldas novadā īsteno Siguldas novada Jaunrades centra jauniešu iniciatīvu centrs "Mērķis" kopā ar novada jauniešiem.