Rēzeknes pilsēta dome "kā uz burvju mājiena rada jaunu krīzi"

© Kaspars Krafts / F64

Pēc katras krīzes šķietamas atrisināšanas Rēzeknes pilsēta dome atkal rada jaunu krīzi, šodien Saeimas sēdē ziņojumā par Rēzeknes domes atlaišanas likumprojektu sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Jau kopš 2023.gada augusta ar pārsteidzošu regularitāti uzzinām par prettiesisku, nesaimniecisku, savā ziņā pat pretvalstisku rīcību no Rēzeknes domes priekšsēdētāja, deputātu un amatpersonu puses, norādīja politiķe.

Tas ir rezultējies gan ar Valsts kontroles veiktām revīzijām, gan ar pastiprinātu pašvaldības finanšu uzraudzību no Finanšu ministrijas puses, gan pilsētas domes priekšsēdētāja atstādināšanu no amata un kriminālprocesa sākšanu, gan ar virkni citu valsts institūciju iesaistīšanos, lai normalizētu situāciju Rēzeknē, atzīmēja Bērziņa.

"Tomēr pēc katras krīzes šķietamas atrisināšanas, iesaistot valsts resursus, pašvaldība kā uz burvju mājiena rada jaunu krīzi," norādīja ministre, kā spilgtāko piemēru minot 2024.gada budžeta apzinātu nepieņemšanu noteiktajā termiņā. Tā bijusi apzināta Rēzeknes domes rīcība, nerēķinoties ar negatīvajām finanšu sekām, pauda politiķe.

Bērziņa akcentēja, ka, zinot kontekstu, nekādā gadījumā nevar piekrist, ka šāds pārkāpums no juristu puses tiekot interpretēts kā formāls. Ministre aicināja Saeimas deputātus neieslīgt juridiskā formālismā, bet gan vērtēt domes deputātu atbildību par pašvaldības darbu un pašvaldībā kopumā sistēmiski pieļautajiem pārkāpumiem.

"Aicinu atcerēties arī notikumus ārpus mūsu valsts robežām, kas būtiski mainīja sabiedrības gaidas no valsts varas," pauda "Jaunās vienotības" politiķe aicinot parādīt sabiedrībai, ka valsts pārstāvji spēj rīkoties izlēmīgi un pēc būtības.

Bērziņa savā runā arī sīkāk minēja konkrētus piemērus ar gadījumiem par Rēzeknes domes nepieņemamo rīcību. Pēc izsmeļoša pārkāpumu uzskaitījumu savā runā ministre akcentēja, ka risinājums ir Rēzeknes domes atlaišana un pagaidu administrācijas iecelšana. Bērziņa aicina Saeimu šodien pieņemt attiecīgu lēmumu.

Tieslietu ministrijas (TM) parlamentārā sekretāre Lauma Paegļkalna (JV) pauda, ka pašmērķis nav bijis atlaist domi, taču domes rīcība, tostarp finanšu stabilizācijas procesā nenodrošinot efektīvu pašvaldības pārvaldību, neatstāj citu izvēli.

Saeima šodien konceptuāli skata likumprojektu "Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes atlaišanas likums".

Kā ziņots, attiecīgais likumprojekts Saeimā par Rēzeknes domes atlaišanu virzīts, ņemot vērā, ka tā ir pieļāvusi "Likuma par budžetu un finanšu vadību", likuma "Par pašvaldību budžetiem" un Pašvaldību likuma pārkāpumus, nenodrošinot likumos noteikto funkciju izpildi un neievērojot valsts un attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses.