Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Bijusī Talsu novada priekšsēdētāja rosina atdalīt Roju no Talsu novada

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Nesen no Talsu novada domes priekšsēdētājas amata kritusī deputāte Eva Kārkliņa rosina rojēniešus diskutēt par Rojas atdalīšanu no Talsu novada.

Kā apliecina Kārkliņa, rīt, 9.aprīlī, plkst.17 Rojas pagasta pārvaldē notiks tikšanās ar iedzīvotājiem, lai diskutētu par to, kā Rojai atdalīties no Talsu novada, jo rojēnieši neredzot izaugsmi Talsu novadā. Kārkliņa vadīja Talsu novadu no 2022.gada novembra līdz šī gada februārim.

Kārkliņa esot iepazinusies ar citu novadu, kuri pēc administratīvi teritoriālās reformas (ATR) 2021.gadā tika apvienoti, pieredzi plānot novada atdalīšanos. Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija virzīs grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, lai Madonas novadam pievienotu Varakļānu novadu. Izmantojot likuma atvēršanu, virkne Saeimas un reģionālo politiķu ir apņēmušies rosināt arī citas izmaiņas likumā, lai mēģinātu grozīt novadu robežas, kādas tika izveidotas uz iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām.

Paralēli "50 aktīvākie rojēnieši" meklējot idejas, kā panākt ceļa Valdgale-Roja remontu. Kārkliņa sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" iesniegusi iniciatīvu par autoceļa seguma Valdgale-Roja atjaunošanu, kuru četru dienu laikā parakstījuši vairāk nekā 1400 iedzīvotāju. Kārkliņa uzsver, ka jautājums par autoceļa Valdgale-Roja atjaunošanu ir aktuāls kopš 2013.gada, kad tas tika atzīts par sliktā stāvoklī esošu.

"Autoceļa Valdgale-Roja atjaunošana Kurzemes plānošanas reģiona dokumentos ir bijis gan kā pirmā prioritāte, gan kā viena no pēdējām. Gadi iet, bet rīcība neseko, iedzīvotāji tikai turpina sist savas automašīnas," komentē bijušā Rojas novada domes priekšsēdētāja.

Arī Rojas novada iedzīvotāji uzrakstījuši un nosūtījuši atklātu vēstuli Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) un Satiksmes ministrijai (SM), kā arī "Latvijas valsts ceļiem", Talsu novada domei, Kurzemes plānošanas reģionam, kurā informē, ka, ņemot vērā to, ka atlikts ceļa Valdgale-Roja posma Rude-Valdemārpils kapitālais remonts, Rojas pagasta iedzīvotāji gatavojas protesta akcijām.

Kad Rojas novadu pievienoja Talsu novadam, tad VARAM sagatavotajā "Investīciju programmā autoceļu attīstībai administratīvi teritoriālās reformas kontekstā" šī autoceļa posms Valdemārpils-Rude kapitālais remonts bija paredzēts laika posmā no 2021. - 2023.gadam, bet pēc tam atlikts uz 2025.gadu, teikts vēstulē.

Martā Talsu novada domes priekšsēdētājs Andis Āboliņš (LZP) informējis iedzīvotājus, ka šī autoceļa remonts ir atlikts uz nezināmu laiku.

Rojēnieši vēstulē uzsver, ka viens no ATR mērķiem bija novada attālākajās vietās dzīvojošajiem iedzīvotājiem padarīt pieejamus dažādus pakalpojumus, kas lielākoties tagad atrodas Talsos. Daudzi pa šo ceļu ik dienu brauc uz darbu, pie ārsta, uz Talsu novada pašvaldības un valsts iestādēm. Ikviens, kuram nākas doties pa šo bedraino un bīstamo ceļu uz vai no Talsiem, ilgi pārdomā, vai tiešām atkal lauzt savu automašīnu? Bet citas izvēles nav: šis ir īsākais ceļš uz novada centru. Šo ceļu ikdienā, nokļūšanai uz novada centru, izmanto arī Kolkas iedzīvotāji, kuriem šis ir īsākais ceļš līdz Talsiem.

Rojas pagasts ir otrs lielākais nodokļu maksātājs novadā, šeit deklarējušies 3510 iedzīvotāju, te darbojas daudzi uzņēmumi, vasarā pludmales, kā arī kultūras un sporta pasākumus apmeklē tūkstošiem tūristu. Neremontētais, bedrainais un bīstamais autoceļa posms būtiski kavē ne tikai Rojas pagasta, bet visa Talsu novada ekonomisko izaugsmi un attīstību, uzsver iedzīvotāji.

Rojas pagasta iedzīvotāji vēlas noskaidrot, kad notiks autoceļa Valdgale-Roja, posma no Valdemārpils līdz Rudei remonts. Formālas vai noraidošas atbildes gadījumā Rojas pagasta iedzīvotāji organizēs protesta akcijas, teikts atklātajā vēstulē.

Talsu novada domes priekšsēdētājs Āboliņš, pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministres Inga Bērziņas (JV) vizītes Talsu novadā 5.aprīlī informē, ka ceļi bija viena no aktuālākajām tēmām, kas tikšanās laikā pārrunāti. Domes priekšsēdētājs norāda, ka ceļa posma no Valdemārpils līdz Rudei pārbūves projektam jābūt gatavam šovasar, taču tas jau būs par vēlu, jo ATR reformas rezultātā paredzētie piešķirtie līdzekļi ceļu būvdarbiem ir jāapgūst līdz šī gada beigām.

Ministre esot solījusi, ka šis ceļš paliek rezervistu sarakstā kā viens no prioritārajiem un būs vēl diskusijas valdības gaiteņos, vai atļaus apgūt apsolīto finansējumu arī nākamajā gadā. Patlaban no ATR reformā paredzētajiem 300 miljoniem eiro ceļu pārbūvei visā valstī ir apgūti tikai aptuveni 200 miljoni eiro. "Ja tomēr neļaus remontu īstenot nākamgad, tad būs jāmeklē cits finansējums būvdarbiem," norāda Āboliņš.