Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

VIDEO. Kā cilvēki dzīvo Ilzē – ciemā, kurā nav ne veikala, skolas, bērnudārza, aptiekas, nekā...

© Ekrānšāviņš

Iedomājaties, ka vietā, kur jūs dzīvojat, slēgtu pilnīgi visas iestādes, arī veikalus, nebūtu pat aptiekas un doktorāta. Nekā. Kāda būtu jūsu ikdiena, kā pietrūktu visvairāk un vai maz būtu gatavi dzīvot tādā vidē? Bet ir, kas dzīvo, vairākiem Latvijas ciemiem tā ir realitāte. Lauki izmirst, taču tas nenozīmē, ka visi iedzīvotāji pamet savas mājas un dodas labākas dzīves meklējumos. Tāpēc “360TV ZIŅneši” dodas uzzināt, kā tad ir dzīvot vietā, kur nekā nav. Ziņnešu ceļi ved uz vienu no šādiem ciemiem Lietuvas pierobežā - Bebrenes pagasta Ilzi, 190 kilometrus no Rīgas.

Ilzē nav ne kafejnīcas, ne skolas, ne bērnudārza. Nav arī bibliotēkas, doktorāta, aptiekas, ne arī pasta nodaļas. Rodas jautājums - kā vēl Ilzes ciemā turas ļaudis, ja jau te nekā nav? Visi sastaptie Ilzes iedzīvotāji gan ir neizpratnē par šādu jautājumu: “Kā nekā nav? Mēs te esam!”

“Mums tiešām nekā netrūkst! Ja vajag veikalu vai aptieku, mums visiem ir mašīnas. Mēs arī vienojamies, kad kurš brauc, un ja nu gadījumā kaut kā pietrūkst - mums ir kaimiņi. Ar draugiem kopā arī izklaidējamies, nav problēmu, svaigā gaisā šašliks katru vakaru,” stāsta Ilzes iedzīvotāja Linda.

Pagasta vadība atzīst, ka, lielākoties, novada budžets paliek novada centrā, tāpēc liela nozīme šādu ciemu saglabāšanā ir dažādiem projektiem, piemēram, Valsts Kultūrkapitāla fonda projektu konkurss vēsturisko zemju attīstībai.

To, kā īsti dzīve tiek aizvadīta šajā tukšajā ciemā, skaties video!