Daugavpilī gatavojas "X" stundai; pielāgotas patvertnes varētu būt gatavas ne ātrāk kā 2025.gadā

© MN

Daugavpils pašvaldība ir apzinājusi vairāk nekā 700 vietu, kuras varētu pielāgot kā drošas patveršanās telpas "X" stundā. Tiesa, to pielāgošana varētu sākties vien pēc 2025.gada. Ja "X" stunda notiktu tagad, pašvaldībā saka – paļautos uz Nacionālo bruņoto spēku (NBS) norādījumiem, ziņo lsm.lv.

Par to, kā rīkosies "X" stundā, Daugavpils iedzīvotāju viedokļi dalās - kāds uzskata, ka kara nebūs, kādam ir pagrabs, bet kāds paļausies uz citiem.

Daugavpils domes izpilddirektora vietnieks Kārlis Rasis norādīja, ka pašvaldība "X" stundā saskaņotu visas darbības ar NBS, kuri norādītu cilvēku evakuācijas ceļus: "Talkā nāks pašvaldības policija, kura tad pa skaļruņiem izziņos turpmāko rīcību."

Atbilstoši Daugavpils sadarbības teritorijas civilās aizsardzības plānam, iedzīvotāji tiktu evakuēti ar pilsētas sabiedrisko transportu. Ja runā par patvertnēm, tad šobrīd tās otrajā lielākajā valsts pilsētā ir apzinātas, taču reāli izmantojamas vēl nav. Daugavpilī ir 34 padomju laikos būvēti bunkuri, taču tie visi ir praktiski avārijas stāvoklī.

Latvijā

Valsts policijā pērn saņemti iesniegumi, ka Talsu novadā, Stendē, pašvaldības īpašumā “Sudrabiņi” (kas atrodas blakus bijušajai Stendes naftas bāzei) un netālu no Stendes pilsētas pārvaldes notikusi patvaļīga koku ciršana, nodarot vairāk nekā 28 tūkstošus eiro lielus materiālos zaudējumus.

Svarīgākais