FM rosina piešķirt finanšu stabilizācijas aizdevumu maksimums 5 miljonu apmērā Rēzeknes pašvaldībai

© Ģirts Ozoliņš/MN

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi informatīvo ziņojumu par Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības finanšu situāciju un valsts budžeta aizdevumu finanšu situācijas stabilizācijai, vienlaikus rosinot pašvaldības saistību izpildei piešķirt aizdevumu līdz 5 miljoniem.

Ministrijas ieskatā pašvaldības dome, neparedzot 2023.gada budžetā finansējumu un uzņemoties saistības bez seguma, ir radījusi apdraudējumu pašvaldības maksātspējai - pildīt uzņemtās saistības un nodrošināt pašvaldības autonomo funkciju izpildi. Ņemot vērā konstatētos finanšu vadības pārkāpumus un bezatbildīgo pašvaldības amatpersonu rīcību, tā ir jānovērš esošajiem domes deputātiem.

Veicot pašvaldību finansiālās darbības analīzi un pamatojoties uz pašvaldību Valsts kasē iesniegtajiem pārskatiem, FM konstatēja, ka Rēzeknes pašvaldībai pēc 2023.gada budžeta apstiprināšanas, ir visaugstākais uzņemto aizņēmumu un galvojumu saistību apmērs ilgtermiņā. FM ir veikusi padziļinātu pašvaldības finanšu situācijas analīzi un vairakkārt tikusies ar tās pārstāvjiem, lai pārrunātu finanšu situāciju.