Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Sesavas pamatskolu likvidēs, bet skolēnu pārvadāšanai pirks autobusu par 250 000 eiro

© Freepik

Likvidējamās Sesavas pamatskolas audzēkņu vadāšanai uz Elejas vidusskolu Jelgavas novada pašvaldība plāno pirkt autobusu, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Izglītības pārvalde iecerējusi saplānot pārvadājuma maršrutu, lai katram bērnam būtu garantēta ērta nokļūšana uz Elejas vidusskolu. Pašvaldība plāno izglītojamo pārvadāšanai iegādāt autobusu ar 40 vietām, kura iegādes izmaksas varētu būt aptuveni 250 000 eiro. Šofera algai, kā arī degvielas un autobusa apkopes izmaksām gada kopējā summa lēšama ap 30 000 eiro.

Tikmēr kopējie pašvaldības izdevumi 2023.gadā Sesavas pamatskolas pirmsskolas grupu uzturēšanai bija 104 467 eiro un 181 159 eiro pamatskolas uzturēšanai, neskaitot pedagoģiskā personāla atalgojumu, informē pašvaldībā.

Pagājušajā nedēļā aizvadītajā sanāksmē, kurā piedalījās Izglītības pārvaldes vadība un skolas vecāki, pedagogi, tika izklāstīts sagatavotais lēmumprojekts par Sesavas pamatskolas likvidāciju, kuru plānots pabeigt līdz 2024.gada 1.augustam.

Šis jautājums Jelgavas novada domē tikšot izskatīts janvāra sēdē.

Sapulcē vecākiem tika izklāstīti argumenti, kas liedzot pilnvērtīgu skolas pastāvēšanu - nepietiekams skolēnu skaits, nepietiekama pedagogu noslodze un kapacitāte, kā arī augstās izmaksas uz skolēnu skaitu, pauž pašvadībā.

Pēdējo piecu gadu laikā Sesavas pamatskolā pamatizglītības programmā izglītojamo skaits sarucis no 82 līdz 66 skolēniem.

Savukārt pirmsskolas izglītības programmā izglītojamo skaits iepriekšējos gados ir nostabilizējies un uz 2024.gada 1.janvāri ir 51 izglītojamais - deviņi sešgadīgie, 14 piecgadīgie, 13 četrgadīgie un 15 bērni vecumā no 1,5 līdz 4 gadiem.

Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, mācības Sesavas pamatskolā uzsāk apmēram 50% no pirmsskolas beidzējiem, bet pārējie dodas uz Elejas vidusskolu un atsevišķi bērni uz Pilsrundāles vidusskolu. Elejas vidusskola ir deviņu kilometru attālumā, Pilsrundāles vidusskola - 12 kilometru attālumā Bauskas novadā.

Saskaņā ar Izglītības pārvaldes datiem, pēdējo desmit gadu laikā Jelgavā likvidētas trīs skolas - Jelgavas 1. un 2. pamatskolas un vakara (maiņu) vidusskola.

1. ģimnāzija reorganizēta par vidusskolu un 6.vidusskola reorganizēta par pamatskolu.

Savukārt 3.sākumskola reorganizēta par pamatskolu.