"Latvijas Pasts" pa lēto gatavojas izpārdot 20 ēkas. Kā pie tām tikt?

© Ekrānuzņēmums/1188.lv

"Latvijas Pasts" uzsācis sev vairs nevajadzīgo īpašumu pārdošanu. Tās ir bijušās pasta mājas lielākoties ciemos un mazpilsētās. Pārdošanā izsolē izlikti vairāk nekā divdesmit īpašumi. Sākuma cenas ir tiešām zemas - sākot no 548 eiro.

Raidījums “360TV Ziņneši” interesējās, kā tieši šī izsole notiek, kā ikviens tajā var pieteikties, lai varbūt īstenotu sapni par īpašumu laukos, un galu galā - vai izpārdodot vēsturiskās pasta mājas, valsts tomēr nezaudē unikālu industriālo mantojumu?

Izsoles zemākā sākumcena, 548 eiro, par piecdesmit kvadrātmetru koka māju Rēzeknes novada Freimaņu pagastā, bet izskats ļoti bēdīgs. Ķieģeļu apšuvums brūk nost. Vērtējumā tehniskais stāvoklis noteikts kā “slikts”. Otrs lētākais piedāvājums, 1500 eiro, Rēzeknes novada Lendžos. Līdz Rēzeknei 15 kilometri. No betona un skaidbetona celtās 100 kvadrātmetru ēkas tehniskais stāvoklis novērtēts kā “apmierinošs”, zeme nav iekļauta. Pasts paziņojis - tirgos arī Kuldīgas novada Rendas pasta māju. Šķelto laukakmeņu divstāvu ēka. Pašā Rendas centrā. Izsoles sākuma cena publiski nav nosaukta. Elektroniskās izsoles organizē Tiesu administrācija. Šeit ziņneši ir ieradušies, lai jūsu vietā uzzinātu, kas ir svarīgākie aspekti, kā izsolē pieteikties, un kādas kļūdas nepieļaut ceļā uz sava sapņu īpašuma iegādi izsolē. Tas attiecas ne tikai uz Latvijas Pasta ēkām, bet jebkuru īpašumu šajā izsoļu lapā.

Vispirms - ieiešana sistēmā ar e-parakstu vai latvija.lv, internetbanku. Galvenajā lapā ir valsts un pašvaldību iestāžu, tiesu izpildītāju simtiem izsolāmo objektu. Var atlasīt pēc reģioniem un citiem filtriem. Tie ir obligātie maksājumi pirms pielaiž pie pašas izsoles. Ir divi obligātie rēķini, ko maksā izsoļu vietnes turētājam par dalību, 20 eiro. Un nodrošinājuma maksa, ko maksā izsoles rīkotājam, kas parasti ir 10% apmērā. Ja šis objekts novērtēts ar divu tūkstošu eiro sākuma cenu, tad 200 eiro būs nodrošinājuma maksa, kas ir kā garants, ka jūs šo objektu iegādāsieties. Ja izsoli uzvarēsiet, tad tik iekļauti kopējā summā, par kuru jūs nosolījāt. Latvijas Pasts ir vēl pielicis klāt arī vēl savu maksu 30 eiro. Piemēram, ja gribat iegādāties ēku Augšdaugavas novada Bebrenē, kuras sākumcena ir 3600 eiro, tad jāsamaksā 360 eiro kā nodrošinājuma maksa, 20 eiro Tiesu administrācijai un 30 eiro Latvijas Pastam kā izsoles rīkošanas nodevas. Tātad kopā, lai tiktu vispār pielaisti pie izsoles, jāsamaksā 410 eiro. Kad samaksāts - var sākt solīt. Latvijas Pasta ēkām izsoles soļi ir 20 vai 40 vai 100 eiro. Jāpievērš uzmanība termiņiem.

Pasta īpašumiem izsoles noslēgums 2.februāris, bet tas nenozīmē, ka jūs var pieteikties izsolei 1.februārī. Pieteikšanās izsolei ir līdz 23.janvāra pusnaktij.

Tas būtu jādara laikus, lai samaksāto rēķinu nauda paspēj ieripot Valsts kasē un izsoles rīkotāji redz - esat samaksājuši. Rīkotājiem ir individuāli savs bankas konts, un es nevarēšu komentēt, cik ātri šie maksājumi tiek apstiprināti. - Bet vai cilvēkam ir jāsūta e-pasts ar tekstu “esmu samaksājis rēķinu, vēlos piedalīties izsolē”? - Apstiprināšana ir pilnībā automatizēta. Ja izsolē uzvarat, nosolītā pilna summa jāsamaksā 20 dienu laiku.

Ja izsolē neuzvarat, atpakaļ saņemat nodrošinājuma maksu, 10% no īpašuma cenas. Mani gan interesēja - tā kā Latvijas Pasts iepriekšējos gados izsolēs ir pārdevis jau vairākus desmitus ēku, vai šādi nav zaudētas vēsturiski nozīmīgas ēkas? Proti, tā kā daudzas pasta mājas celtas tieši pasta un telegrāfa vajadzībām, vai šos īpašumus nevar uzskatīt par tādu kā industriālo mantojumu un būtu tomēr par visām varītēm jāsaglabā valsts īpašumā, nevis jāatdod privātajiem?

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.