Mūžībā devies preses fotogrāfs un žurnālists

© Pixabay.com

Mūžībā devies talantīgs fotogrāfs un žurnālists Aldis Dubļāns.

"Tikko saņēmu ziņu, ka mūžībā devies Aldis Dubļāns - talantīgs fotogrāfs, žurnālists, foto mākslinieks, dzīves baudītājs. Savulaik viņa un Ulda Balgas fotostudija REFLEX bija Valkas puses brīvdomātāju meka. Līdzjūtība tuviniekiem, draugiem,visiem, kuru dzīvēs Aldis atstājis pēdas," mikroblogošanas vietnē ar sēru vēsti dalījies Vents Armands Krauklis.

Neatkarīgā 2009. gadā rakstīja par Ulda Balgas un Alda Dubļāna foto izstādi "Reflex antique". Abi foto mākslinieki ir kādreiz tik ļoti populārās Valkas foto studijas Reflex dibinātāji.

Aldis Dubļāns bija šā kolektīva vadītājs no 1978. līdz 1994. gadam. Viņa darbības laikā kolektīvs ieguva foto mākslas cienītāju autoritāti ar tam laikam neierastajiem un kvalitatīvajiem manipulētās fotogrāfijas darbiem. Aldis Dubļāns 1983. gadā absolvējis Latvijas Žurnālistu savienības Žurnālistikas meistarības universitātes Fotožurnālistikas fakultāti un ir viens no tiem latviešu fotomāksliniekiem, kura darbi nokļuvuši prestižās foto mākslas krātuvēs ASV, Dānijā, Austrijā, Šveicē un, protams, Latvijas Fotogrāfijas muzeja un Valkas novadpētniecības muzeja krājumā. Stāstot par Reflex un izstādē redzamo, A. Dubļāns toreiz teica: "Reflex nozīmīgākais ieguldījums pagājušā gadsimta beigās Latvijas fotogrāfiskās kultūras pienesumā bija redzējums, kā paplašināt akadēmiskās fotogrāfijas robežas. Republikā bija bezgala daudz tā dēvēto Tautas fotoklubu. Reflex izvēlējās neparastu ceļu - organiski iekļauties vispārējo mākslas norišu procesos. Fotogrāfija savā būtībā ir tikai viens no tehniskās izteiksmes līdzekļiem, kurš savienojams ar jebkuru citu mākslas žanros izmantojamo. Tās ir fotogrāfijas beigas, toreiz deklarēja akadēmiskās fotogrāfijas apoloģēti. Ir pagājis tikai ceturtdaļgadsimts, un diezin vai kāds tā teiktu pašlaik."

Latvijā

Rīgas ostā noslēgušies vairāki nozīmīgi būvniecības posmi ostas infrastruktūras uzlabošanai, kas ļaus būtiski stiprināt sabiedroto militāro mobilitāti un vienlaikus paaugstināt ostas komerciālo konkurētspēju. Darbu ietvaros ievērojami pagarināta kuģu piestātne, kas ļaus uzņemt un ātrāk apstrādāt ne tikai lielākus konteinerkuģus un ro-ro kuģus, bet arī militāros kuģus, kas transportē militārās kravas. Tāpat pabeigti būvdarbi un nodota ekspluatācijā pārbūvētā dzelzceļa pārbrauktuve Uriekstes ielā pie ostas kontrolposteņa uz Kundziņsalu, kas uzlabos komerciālo un militāro kravu plūsmas ātrumu.