VIDEO. Slima seniore ar gultai piekaltu vīru dzīvo baisos apstākļos

© Ekrānuzņēmums

Rēzeknē seniorei, kura pati ir ar invaliditāti un jākopj vēl smagāk slims, gultai piekalts vīrs, jau tā smago ikdienu apgrūtina nebūšanas dzīvokļu namā. Ziemā bieži aizsalstošā tualete kāpņu telpā viņu dzen izmisumā.

“Bez Tabu” redakcijā vērsās rēzekniete Raisa, kura senā pagātnē darba vietā smagi traumējās. Trauma “uzdāvināja” invaliditāti uz mūžu. “Es nevaru izturēt! Man šī pilsēta ir parādā vairāk, nekā es tai! Es pilsētai “uzdāvināju” savu veselību. Kā jums šķiet, kā jaunībā justies šķielējošam cilvēkam? Vai ir patīkami, ka tevi tā aplūko no visām pusēm?” teju raudot sacīja Raisa.

Raisas pensija ir niecīga, savlikt galus palīdz tiesā izkarotā ikmēneša kompensācija par sabeigto veselību darba vietā. Sievietei jācīnās ne vien ar savām, bet arī vīra veselības problēmām. Reta slimība dzīvesbiedru piekalusi gultai.

It kā neesmu mazturīga, bet, kad iepērcies aptiekā, praktiski tāda kļūstu. Agrāk viena viņu apkopu, bet tagad aprūpētāja nāk divas reizes nedēļā. Arī viņai maksāju. Es jau vairs nevaru. Visu laiku pati aprūpēju. Pateica, ka viņam ir izgulējumi. Es pat īsti nezināju, kas tie tādi. Līdz tam viena ar savu slimo muguru viņu aprūpēju.

Pašai un dzīvesbiedram katru dienu cīnoties par izdzīvošanu, ņemot talkā kaudzi medikamentu, nav iespēju un spēka tikt galā dažādām mājas nebūšanām. Dzīvokļu nams, kas no ārpuses izskatās pieklājīgs, sevī iemieso vairākas problēmas. Raisa stāstīja, ka vēl nesen jumts tecēja, viņas pirms dažiem gadiem iegādātajā augšstāva dzīvoklī ūdens lija virsū vīram, kurš guļ gultā. Sieviete sacīja, ka tolaik sacēla traci, kā dēļ apsaimniekotājs sarosījās un jumtu nomainīja.

“Tur, stūrī, tecēja. Es apsaimniekotājam pateicu - vai nu izsaukšu televīziju, vai nomainiet jumtu. Uzlika jaunu jumtu, bet tas tāpat nodegs agri vai vēlu. Mani ļoti satrauc ļoti vecā elektroinstalācija, kas stiepjas viscaur namam,” sacīja Raisa, norādot uz nokvēpušu rozeti, kura reiz esot aizsvīlusies.

Sieviete un vēl daži kaimiņi, kuri nav vēl nav izbūvējuši tualeti dzīvoklī, nokārtoties dodas uz labierīcībām kāpņu telpā. Pods ziemā aizsalst, sūrojās Raisa, uzsverot, ka tas ļoti apgrūtina ikdienu.

Es zvanīju, teicu, ka atkal aizsalusi tualete. Atbildēja - kā sasaldēji, tā arī atkausē! Es taču neesmu salatēvs! Kur man iet uz tualeti?! Atbildēja - tev jau tā sūdu daudz! Kad aizsalst pods, eju uz spaini virtuvē. Spaiņa saturu nesu izliet purvā!

saka Raisa.