Pašvaldības varēs saņemt atbalstu bezemisiju transportlīdzekļu iegādei

© f64.lv, Kaspars Krafts

Pašvaldības varēs saņemt atbalstu bezemisiju transportlīdzekļu iegādei, teikts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotajā noteikumu projektā.

Noteikumu projekts paredz atbalsta grantus bezemisiju transportlīdzekļu iegādei, lai uzlabotu pašvaldību funkciju un pārvaldes uzdevumu izpildi, nodrošinot izglītības, sociālo un kultūras pakalpojumu sasniedzamību.

Atbalsts paredzēts četriem Latvijas reģioniem, kas ir visvairāk skartie reģioni pārejā uz klimatneitrālu ekonomiku - Kurzemei, Latgalei, Vidzemei un Zemgalei.

Atbalstot pašvaldību bezemisiju transportlīdzekļu iegādi, tiks nodrošināta klimatneitrāla izglītojamo pārvadāšana, kas esot svarīga lauku teritorijās ar nepietiekamu sabiedriskā transporta pārklājumu vai ģimenēm ar zemiem ienākumiem, lai bērniem tiktu nodrošināta izglītības iestāžu sasniedzamība un vecāki varētu pilnvērtīgi iekļauties darba tirgū.

Plānots, ka, izmantojot šo atbalstu, pašvaldības izglītojamos pārvadās bez maksas.

Atbalsta pasākumus pašvaldībām plānots sniegt līdz 2029.gada 31.decembrim.

Iecerēts, ka kopumā pašvaldības iegādāsies vismaz 38 bezemisiju transportlīdzekļus un kopumā jaunā vai modernizētā publiskā transporta lietotāju skaits gadā būs vismaz 323 000 pasažieru.

Kopumā šim mērķim varētu tikt izlietoti 24,9 miljoni eiro, no kuriem 3,7 miljoni eiro būs pašvaldību finansējums, bet 21,2 miljoni eiro - Taisnīgas pārkārtošanās fonda finansējums.

Minētais noteikumu projekts iesniegts saskaņošanai Vienotajā tiesību aktu projektu izstrādes un saskaņošanas portālā.