Apstiprināts rīcības plāns Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības finanšu krīzes pārvarēšanai

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Ceturtdien, 10. augustā, Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes sēdē tika apstiprināts rīcības plāns Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības finanšu krīzes pārvarēšanai, lai sadarbībā ar Finanšu ministriju strādātu pie finanšu situācijas stabilizēšanas un uzlabošanas pašvaldībā.

Jāatgādina, ka saistībā ar būtisku minimālās algas celšanu valstī, strauju cenu kāpumu siltumenerģijai, elektroenerģijai, kurināmajam, autoceļu uzturēšanai u.c., kā arī ar aizdevumu procentu likmju pieaugumu projektiem, pašvaldība 2023. gadā ir nonākusi smagā finansiālā situācijā - izdevumu segšanai šim gadam pietrūkst 3,9 miljonu eiro. Līdzekļu ekonomijas nolūkos pašvaldības vadības uzdevumā iestāžu un pārvalžu vadītāji sagatavoja priekšlikumus līdzekļu taupīšanai vairākās budžeta izdevumu pozīcijās, kuri tika apkopoti vienotā rīcības plānā.

Amata vietu optimizācija, ņemot vērā pašvaldības budžeta iespējas un rūpīgi izvērtējot esošos personāla resursus (kopumā 1243 darbinieki), skars 59,4 amata vienības astoņās struktūrvienībās, izslēdzot no iestāžu amatu sarakstiem 24 vakantās vietas, veicot slodžu sabalansēšanu 38 darbiniekiem un izslēdzot 25 aizpildītās amata vietas (tai skaitā 7 - pensionāri, 9 - ir cita darba vieta, 9 - atbrīvoti saistībā ar funkciju vai darba apjoma pārskatīšanu). Plānoto budžeta izdevumu samazinājums ir ~168 775 eiro 2023. gadā un ~847 017 eiro - 2024. gadā.

Rīcības plāns paredz virkni izmaiņu saistošajos noteikumos. Piemēram, tiks izslēgtas atsevišķas pasažieru kategorijas noteikumos par braukšanas maksas atvieglojumiem pilsētas sabiedriskajā transportā (būs arī jaunas kategorijas). Tāpat gaidāmas izmaiņas nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas un atvieglojuma piešķiršanas kārtībā, kā arī plašas izmaiņas sociālo pakalpojumu (būs arī daži jauni pakalpojumi) un brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu jomā. Brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti lielākoties vairs netiks piešķirti, saglabājot divus pabalstu veidus: ēdināšanas pabalstu bērnam ar invaliditāti un pabalstu jaundzimušā aprūpei - 50% apmērā. Saistošo noteikumu projekti šobrīd ir izstrādes stadijā, notiek publiskās apspriešanas. Izmaiņas saistošajos noteikumos un grozījumi 2023. gada budžetā tiks skatīti nākamajā domes sēdē 24. augustā.

Minētie taupības pasākumi ļaus samazināt 2023. gada plānotos budžeta izdevumus par ~1 230 300 eiro. Lai stabilizētu radušos finansiālo situāciju, pašvaldības budžeta deficīta segšanai plānots ņemt arī aizņēmumu 1,4 miljonu eiro apmērā, tāpat tiks sagatavoti iesniegumi aizņēmumu saņemšanai 4 augstas gatavības pašvaldības investīciju projektu pabeigšanai, kā arī turpināsies auditi pašvaldības iestādēs un paredzēti skolu tīkla optimizācijas pasākumi.

Latvijā

IZM solītie tūristu tūkstoši uz olimpisko atlasi basketbolā neatbrauca. 5 miljoni iztērēti, bet kļūdas prognozēs neatzīst. Ja pirms olimpiskā turnīra IZM un LBS solīja naudu budžetam, šobrīd atrunājas ar emocijām un patriotismu. Olimpisko atlasi ar pustukšajām tribīnēm un naudas izlietošanas lietderību neviens nevērtēs, vēsta TV raidījums "Nekā personīga".

Svarīgākais