Projektēšanas un inženierijas birojs SEP sāk projektēt biometāna ražotni Ķekavas putnu fabrikai Bauskā

© Vizualizācija

Latvijas projektēšanas un inženierijas birojs SEP (A/S “Siltumelektroprojekts”) ir parakstījis līgumu ar AS "Putnu fabrika Ķekava" par biometāna ražošanas rūpnīcas projektēšanu. Biometāna ražošanas rūpnīcu paredzēts būvēt AS "Putnu fabrika Ķekava" ražotnē “Lielzeltiņi”, Bauskas novadā.

SEP kā stratēģisks projektēšanas un attīstības partneris

“AS "Putnu fabrika Ķekava" ir nozīmīgs uzņēmums Latvijas uzņēmējdarbības vidē. Tāpēc SEP kā projektēšanas un inženieru birojam ir ļoti nozīmīgi, ka AS "Putnu fabrika Ķekava" ir izvēlējies SEP kā savu stratēģisko partneri biometāna ražošanas stacijas projektēšanai Bauskas novadā,” norāda SEP Valdes priekšsēdētājs Vladimirs Mhitarjans, “tas uzskatāmi demonstrē SEP kā projektēšanas un inženieru biroja profesionalitāti un pieredzi, kā arī biroja inženieru izstrādāto biometāna ražošanas tehnoloģiju konkurētspēju.”

Vizualizācija

Moderna un videi draudzīga biometāna ražošana

Kā norāda SEP ģenerāldirektors Jans Ratkevičs, AS “Ķekavas Putnu fabrika” biometāna ražošanas stacijas Bauskā projektēšana paredz risinājumu, kurā izmantotā biomasa jeb vistu mēsli pārstrādes laikā tiks pakļauti anaerobai fermentācijai, kuras rezultātā tiks izdalīta biogāze.

“Iegūtā biogāze pēc priekšattīrīšanas tiks nosūtīta uz attīrīšanas iekārtām un pārstrādāta par biometānu lai to tālāk ievadītu “GASO” tīklā,” skaidro SEP ģenerāldirektors Jans Ratkevičs, “turklāt SEP projektētā biometāna ražošanas stacija tiks izstrādāta atbilstoši drošības un vides aizsardzības noteikumiem. Proti, paredzēts uzstādīt biogāzes avārijas sadedzināšanas lāpu, kas garantēs ražotnes papildus drošību. Tāpat biogāzes ražošanas stacijā paredzēts uzstādīt biofiltrus, kas ļaus izvairīties iespējamām smakām.”

Vizualizācija

SEP izstrādāta tehnoloģija

SEP biometāna ražošanas rūpnīcas projektēšanā izmantos birojā izstrādātas tehnoloģijas, kas ir konkurētspējīgas pasaules mērogā. Proti, biometāns ražošanas procesā tiks iegūts no putnu pakaišiem un mēsliem, kā arī dažādiem blakusproduktiem.

Kā norāda SEP ģenerāldirektors Jans Ratkevičšj, biroja projektētais biometāna ražošanas komplekss kopumā sevī ietvers 14 būves un tehnoloģiskās iekārtas, kas nodrošinās attiecīgi izejvielu padeves un dozēšanas, fermentācijas un biogāzes attīrīšanas procesus, kas ļaus biometāna rūpnīcai nodrošināt efektīvu un videi draudzīgu biometāna ražošanu.

Vizualizācija

Biometāna rūpnīcas jauda Ceraukstē būs ap 8MWh, kas nodrošinās lielāko daļu no fabrikai kopumā nepieciešamās enerģijas. SEP biometāna ražošanas tehnoloģija ļaus uzprojektēt “Ķekavas Putnu fabrika” vajadzībām efektīvu biometāna ražotni, kas darbosies atbilstoši augstākajiem efektivitātes un vides standartiem. Būvniecības darbus plānots uzsākt 2024.gadā.

Par projektēšanas un inženierijas biroju SEP

Latvijas projektēšanas un inženierijas birojs SEP (A/S “Siltumelektroprojekts”) ar tā 70 gadu pieredzi nodrošina visaptverošus civilās un industriālās inženierijas risinājumus gan Latvijā, gan pasaulē. Birojā darbojas vairāk nekā 40 inženieru komanda, kuri pārstāv 8 dažādas inženiertehniskās nodaļas, un tas ļauj SEP nodrošināt kvalitatīvu un efektīvu būvniecības projektu izstrādi. To apliecina biometāna ražošanas rūpnīcu, koģenerācijas staciju, atomelektrostaciju projektēšanas, uc. civilās un industriālās inženierijas uzsāktie un realizētie projekti Latvijā, ES valstīs un ASV.

Vizualizācija

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais