Jūrmalas sporta skolas hokeja programmas audzēkņu vecāki vērsušies tiesā pret Jūrmalas domi

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Jūrmalas sporta skolas hokeja programmas audzēkņu vecāki iesnieguši prasību Administratīvajā tiesā ar lūgumu atcelt Jūrmalas domes lēmumu par hokeja programmas slēgšanu Jūrmalas sporta skolā, aģentūru LETA informēja vecāku pārstāvis, savulaik kukuļdošanas lietā iesaistītais bijušais pilsētas mērs Raimonds Munkevics.

Jūrmalas dome ir pārkāpusi starptautiskajā, kā arī Bērnu tiesību aizsardzības likumdošanā noteikto pamatprincipu, ka visos jautājumos, kas skar bērnu intereses, jābūt sadarbībai starp ģimeni, valsts un pašvaldību institūcijām. Šī pamatprincipa neievērošana ir pamats Jūrmalas domes lēmuma atzīšanai par prettiesisku, uzskata vecāki.

Viņi norāda, ka Jūrmalas dome ir pārkāpusi samērīguma principu, kas paredz, ka labumam, ko sabiedrība iegūst ar ierobežojumiem adresātam, ir jābūt lielākam nekā viņa tiesības vai tiesisko interešu ierobežojumam. Būtiski privātpersonas tiesību vai tiesisko interešu ierobežojumi ir attaisnojami tikai ar nozīmīgu sabiedrības labumu. Domes lēmumā nav pamatojuma, kāds būs labums, ko Jūrmalas pilsēta iegūs, slēdzot Jūrmalas Sporta skolas hokeja programmu.

Vecāki piebilst, ka Jūrmalas dome nepamatoti atstājusi bez ievērības vecāku priekšlikumu daļēji finansēt hokeja programmas apguvi. Jūrmalas dome nav oficiāli atbildējusi uz vecāku iesniegumu par priekšlikumu finansēt hokeja programmas apguvi 100 eiro mēnesī. Vecāku ieskatā Jūrmalas domes priekšsēdētāja Rita Sproģe (ZZS) domes sēdē maldinoši informēja domes deputātus, apgalvojot, ka Izglītības likums domei neļauj pieņemt vecāku līdzfinansējumu. Tas ir maldinošs izteikums, jo Izglītības likuma 12.pants paredz, ka dome var pieņemt saistošos noteikumus par izglītojamo līdzfinansējumu profesionālās ievirzes programmās.

Hokeja audzēkņu vecāki lūdz tiesu apturēt domes lēmumu no pieteikuma iesniegšanas brīža līdz tiesas galējā nolēmuma stāšanās spēkā brīdim.

Prasību iesnieguši 16 hokeja audzēkņu vecāki.

LETA jau vēstīja, ka Jūrmalas domes deputāti jūnijā nolēma ar 31.augustu slēgt Jūrmalas Sporta skolas īstenotās profesionālās ievirzes hokeja un daiļslidošanas programmas.

Šīs programmas apmeklējušajiem bērniem, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Jūrmalas pilsētā, pašvaldība piešķirs 50 eiro ikmēneša līdzfinansējumu sportošanas turpināšanai citās pašvaldībās. Šim līdzfinansējuma piešķiršanai izstrādāti atsevišķi saistošie noteikumi, kas tiks pieņemti vēlāk.

Pirms domes sēdes vairāki Jūrmalas jauno hokejistu vecāki ar savām atvasēm pie pašvaldības ēkas piketēja pret hokeja programmas slēgšanu Jūrmalas Sporta skolā.

Jūrmalas sporta skolas hokeja programmas audzēkņu vecāki ir aicinājuši arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) vērtēt Jūrmalas domes lēmuma par šīs programmas slēgšanu tiesiskumu.

Svarīgākais