UNESCO sarakstā iekļauta Kuldīgas vecpilsēta, Grobiņas arheoloģiskais ansamblis un Daugavas loki

UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā iekļauta Kuldīgas vecpilsēta Ventas senlejā, Grobiņas arheoloģiskais ansamblis un ainavu apvidus Augšdaugava.

"UNESCO Pasaules mantojuma programma ir redzamākā UNESCO programma pasaulē, un nacionālo sarakstu veidošana ir mehānisms, kā veicināt un vairot mantojuma vērtības apziņu un izpratni sabiedrībā, rosināt diskusiju par vērtībām un sekmēt pašas sabiedrības lomu mantojuma apzināšanā un saglabāšanā. Šāda saraksta veidošana ir būtisks solis, lai veicinātu vides un telpas, kurā dzīvojam, novērtēšanu, sakārtošanu un pārdomātu attīstību. Tas ir svarīgi arī, lai mēs kopīgi varētu vienoties par to, kā uztvert, kopt un tālāk nodot nākamajām paaudzēm šo vidi un kā mēs sevi tajā realizējam šodien. Nacionālais saraksts ir platforma, kurā varam izcelt savas nacionālās vērtības, kas mūs raksturo pasaules kontekstā. Tas stiprina nacionālo pašapziņu un kalpo kā atpazīstamības zīme un novērtējums ne tikai konkrētajām vietām, bet visai valstij, liekot respektēt Latvijas dabas un kultūras vērtības,” uzsver UNESCO LNK prezidente, LR kultūras ministre Sarmīte Ēlerte.

„Iekļaušana nacionālajā sarakstā dod iespēju vietu nominēt tālāk UNESCO Pasaules mantojuma starptautiskajam sarakstam, tādējādi pretendējot uz tās iekļaušanu pasaules izcilāko mantojuma vietu klāstā. Tomēr iekļaušana UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā nozīmē arī sākumu vēl rūpīgākam un aktīvam turpmākam darbam, pilnveidojot un arvien attīstot pārvaldības, atbildības un sakārtošanas jautājumus atbilstoši starptautiskajiem kritērijiem,” stāsta UNESCO LNK ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa.

Latvija Konvencijai par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību pievienojās 1995. gadā, un šobrīd UNESCO Pasaules dabas un kultūras mantojuma sarakstā ir divi ieraksti no mūsu valsts: Rīgas vēsturiskais centrs (iekļauts 1997. gadā) un Strūves ģeodēziskais loks (starpvalstu nominācija, iekļauta 2005. gadā). Kopumā UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā ir 911 objekti.

Svarīgākais