Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Sadārdzinājuma dēļ apdraudēta jaunā Olaines cietuma korpusa būvniecība

© f64.lv, Kaspars Krafts

Sadārdzinājuma dēļ Tieslietu ministrija (TM) plāno atteikties no Olaines atklātā tipa cietuma korpusa būvniecības ieceres, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts Tiesību aktu projektu (TAP) portālā.

2017.gada 14.decembrī Finanšu ministrijas un Norvēģijas pārstāvji parakstīja Saprašanās memorandu par Norvēģijas finanšu instrumenta 2014.-2021.gada perioda ieviešanu un programmas īstenošanu.

Programmā Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) īsteno iepriekš noteikto projektu "Mācību centra infrastruktūras un apmācībai paredzēta ieslodzījuma vietas paraugkorpusa izveide Olaines cietuma teritorijā". Projektā sākotnēji tika plānotas divas ar būvniecību saistītas aktivitātes, kuras norādītas arī kā programmas rezultātu un iznākuma rādītāju mērķa vērtības - mācību centra ēkas būvprojekta izstrāde un ēkas būvniecība, kā arī atklātā cietuma korpusa jaunbūves būvprojekta izstrāde un būvdarbi.

2021.gada 17.februārī starp IeVP un SIA "Velve" tika noslēgtS līgums par IeVP Mācību centra ēkas Olainē, Rīgas ielā 10b, jaunbūves būvprojekta izstrādi un ēkas būvniecību, autoruzraudzību un garantijas perioda nodrošināšanu, bet pērnā gada 1.februārī starp IeVP un SIA "Citrus Solutions" tika noslēgts līgums par atklātā cietuma korpusa jaunbūves būvprojekta izstrādi, autoruzraudzību un būvdarbiem. Šīs līgumsaistības tika dibinātas, lai nodrošinātu programmas rezultātu un iznākuma rādītāju mērķa vērtību sasniegšanu.

Pēc Krievijas uzsāktās karadarbības Ukrainā būvdarbu izmaksas projekta īstenošanas laikā ievērojami pieauga. Uz to pērnā gada martā norādīja gan "Velve", gan "Citrus Solutions".

"Velve", pabeidzot Mācību centra būvprojekta izstrādi, pērnā gada 29.jūnijā iesniedza precizētu būvdarbu izmaksu tāmi, kurā bija iekļauts būvniecības izmaksu sadārdzinājums. Tā kā "Velve" nespēja sadārdzinājuma aprēķinu pamatot atbilstoši īpaši šim mērķim izstrādātām Ekonomikas ministrijas vadlīnijām, TM kā programmas apsaimniekotāja piesaistīja programmā nolīgto pakalpojuma sniedzēju SIA "Būvēlogs projekti" ar mērķi aprēķināt sadārdzinājuma pamatotību atbilstoši vadlīnijām.

Tika secināts, ka "Velve" iesniegtais izmaksu sadārdzinājums ievērojami pārsniedz būvizmaksu sadārdzinājumu, kas pieļaujams, piemērojot vadlīnijās norādīto metodiku būvmateriālu izmaksu sadārdzinājuma novērtēšanai, turklāt projektā nebija pieejami papildu līdzekļi sadārdzinājuma izmaksu segšanai, tāpēc 22.septembrī IeVP lauza līgumu ar "Velvi".

Pērnā gada 20.oktobrī IeVP atkārtoti izsludināja iepirkumu par Mācību centra ēkas būvniecību, kura rezultātā šī gada 9.martā tika noslēgts līgums par IeVP Mācību centra ēkas būvdarbiem un garantijas perioda nodrošināšanu ar SIA "Pillar Contractor", un būvdarbi ir uzsākti.

Janvārī arī SIA "Citrus Solutions" apkopoja un iesniedza informāciju IeVP par nepieciešamo līguma summas palielinājumu pēc ģeopolitiskas situācijas izmaiņām saistībā ar karadarbību Ukrainā un pret Krieviju un Baltkrieviju ieviestajām sankcijām pēc pērnā gada 24.februāra atbilstoši reālajai tirgus situācijai un pieprasījuma/piedāvājuma aktualitātēm tirgū un nozarē, kā arī informēja par iespējamajām būvdarbu uzsākšanas un pabeigšanas laika grafika izmaiņām.

TM norāda, ka ņemot vērā, ka būvdarbu izmaksas projekta īstenošanas laikā ievērojami pieauga sakarā ar Krievijas militāro agresiju Ukrainā, un līdzekļu trūkuma dēļ projektā nav iespējams pabeigt abus būvniecības objektus, kā arī sarunās ar programmas donorvalsts partneri Mācību centra būvniecība tika noteikta par prioritāti, tad 23.maija programmas sadarbības komitejas sanāksmē tika pieņemts lēmums atteikties no atklātā cietuma korpusa būvniecības.