Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ventspils novadā notiks starptautiskās militārās mācības "Baltops 23"

© f64.lv, Ģirts Gertsons

Starptautisko militāro mācību "Baltops 23" sauszemes operācijas aktīvās fāzes laikā šodien Ventspils novada Vārves pagastā notiks jūras desanta izsēšanās operācija no Lielbritānijas desanta uzbrukuma kuģa "HMS Albion" un Itālijas amfībiju kuģa "San Marco".

Savukārt Baltijas jūrā pie Šķēdes militārā poligona 6.jūnijā notiks kaujas šaušana, kā arī ASV jūras kājnieku manevri.

Jau ziņots, ka no 4.jūnija līdz 16.jūnijam Baltijas jūras reģionā norisināsies plaša mēroga ikgadējās starptautiskās militārās mācības "Baltops 23".

"Baltops 23" ir vienas no vērienīgākajām Ziemeļeiropas reģionā, un to mērķis šogad ir turpināt pilnveidot dažādu spēka veidu un ieroču šķiru vienību savstarpējo sadarbību un operacionālo savietojamību ne tikai NATO, bet arī kopā ar alianses partnervalstīm.

Mācību dalībnieki kopīgo vingrinājumu laikā demonstrēs gatavību kolektīvās aizsardzības nodrošināšanai Baltijas reģionā, tādējādi stiprinot reģionālo drošību un veicinot atturēšanu.

Mācībās piedalās 19 NATO dalībvalstis un viena partnervalsts, 50 kuģi, vairāk nekā 45 gaisa kuģi un 6000 karavīru.

Mācību dalībvalstis būs ASV, Beļģija, Dānija, Francija, Igaunija, Itālija, Kanāda, Latvija, Lielbritānija, Lietuva, Norvēģija, Nīderlande, Polija, Portugāle, Rumānija, Somija, Spānija, Turcija, Vācija, un partnervalsts - Zviedrija.

Nacionālos bruņotos spēkus šajās mācībās pārstāvēs Gaisa spēki, Jūras spēki, tostarp Ūdenslīdēju komanda un kuģis "Virsaitis", Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde un Zemessardze.

Pirmās starptautiskās mācības "Baltops" Baltijas jūrā notika 1971.gadā.

Nacionālie bruņotie spēki aicina Kurzemes iedzīvotājus ar izpratni izturēties pret militārajām mācībām valsts teritorijā, jo tās ir vērstas uz mūsu valsts aizsardzības spēju uzlabošanu un reģionālās drošības stiprināšanu.