Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Uzziņai: Lieldienu pasākumi Latvijā

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Šodien, 9. aprīlī, tiek atzīmētas Pirmās Lieldienas. Uzziniet, kādi svētku pasākumi šodien notiks!

Daugavpils

Daugavas muzeja parkā šodien no plkst.11 līdz 15 norisināsies Lielās dienas pasākumi, uz tirdziņu pulcēsies mājražotāji, kas piedāvās lauku labumus, dzērienus un našķus, informē muzeja pārstāve Paula Grābēja.

Svinību laikā ikviens aicināts izzināt Lieldienu tradīcijas un dziedāt kopā ar folkloras draugu grupu "Brička", krāsot un ripināt olas, nodoties radošajām darbnīcām un tradicionālajām Lieldienu spēlēm, kopā vārīt zupu uz ugunskura, veidot skaistāko olu izstādi un spēlēt Lieldienu mīklu spēli.

Svētku apmeklētāji aicināti ņemt līdzi savu visskaistāko olu izstādei.

Ventspils

Šodien Ventspilī bērnu pilsētiņā plkst.11 un bērnu parkā "Fantāzija" plkst.15 notiks Lieldienu putnu būrīšu izgatavošanas talka, informē pašvaldība.

Talka tiks aizvadīta ar programmu ģimenēm un ar rotaļu izrādi "Kā Zaķis uz Rīgu brauca", kurā darbosies ceļojošā cirka "Beztemata" aktieri.

Izgatavotos putnu būrīšus varēs ņemt līdzi, lai tos izvietotu savā dārzā, vai arī nodot pašvaldībai, kas būrīšus uzstādīs pilsētas parkos.

Ventspils Komunālās pārvaldes darbinieki būs sarūpējuši visu nepieciešamo putnu būrīšu izgatavošanai. Talcinieki tiek aicināti ņemt līdzi arī savus āmurus, jo uz vietas pieejamie darba instrumenti būs ierobežotā daudzumā.

Šodien plkst.13 koncertzālē "Latvija" mūzikas ciklā "Ērģeļmūzika svētdienā" izskanēs koncerts "Gaismai austot", kurā uzstāsies Latvijas Nacionālās operas soliste Marlēna Keine (soprāns) un ērģeļu dueta "Riga Organum Duo" dalībniece Ilona Birģele, informē SIA "Kurzemes filharmonija" mārketinga speciāliste Maruta Eistere.

Koncertzāle "Latvija" šogad sāk jaunu mūzikas ciklu "Ērģeļmūzika svētdienā". Pirmajās cikla koncertā tiks izcelta latviešu komponistu mūzika, kā arī klausītāji dzirdēs slavenu ārzemju komponistu darbus. Koncertā skanēs komponistu Aivara Kalēja, Marģera Zariņa, Riharda Dubras, Ligitas Sneibes, Ērika Ešenvalda, Imanta Zemzara, Sezāra Franka un Volfgana Amadeja Mocarta mūzika.

Kocēni

Šodien Kocēnos, pie Kokmuižas pils norisināsies pasākums "Kocēnu pavasaris 2023" ar svētku tirdziņu un daudzveidīgu aktivitāšu programmu, informē Valmieras novada pašvaldības zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Zane Bulmeistare.

No plkst.10 līdz 15 notiks Latvijas mājražotāju, amatnieku un zemnieku darinājumu tirdziņš, kurā piedalīsies aptuveni 100 tirgotāju, kas piedāvās gan dažādu pārtiku, gan amatnieku darinājumus, gan stādus un darbiem noderīgus darbarīkus.

Koncertā no plkst.11 uzstāsies Valmieras Kultūras centra saksofonu ansamblis "Valmieras meitenes", vokālās studijas "Notiņas" bērni, Dikļu deju grupa "Estrelas", Kocēnu Kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs (VPDK) "Savieši", Kocēnu pamatskolas tautas deju kolektīvs "Saulītes", Brenguļu Kultūras nama VPDK "Dzieti". Dančos lustinās deju folkloras kopa "Dandari" no Rīgas.

Paralēli koncertam darbosies radošā darbnīca "Lieldienotava", kur būs iespēja krāsot olas, rotājot tās ar dabas veltēm un sīpolu mizām un pēcāk tās ietīt krāsainos dzīparos. Varēs šūpoties un sacensties olu ripināšanā. Iekrāsot olas citādos rakstos vaskā un krāsās varēs kopā ar Mariju Mišeļenko no Ukrainas.

Organizatori aicina apmeklētājus uz pasākumu ņemt līdzi visskaistāko olu, kas piedalīsies izstādē.

Sigulda

Šodien Siguldā turpinās Šūpoļu festivāls un tirdziņš, informē pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļā.

Siguldas Svētku laukumā šodien no plkst.11 līdz 16 norisināsies Lieldienu tirdziņš sadarbībā ar iniciatīvu "Mūsu bio tirgus", kā arī notiks izzinošas un radošas darbnīcas.

Festivāla objekti būs skatāmi pastaigu maršrutā Siguldas dzelzceļa stacija-Maija parks-Svētku laukums-kultūras centrs "Siguldas devons", bet atsevišķi objekti atradīsies arī citviet Siguldas novada teritorijā un iecienītākajās skatu vietās Gaujas Nacionālā parka teritorijā. Īpašā šūpoļu ceļa karte būs pieejama digitāli Siguldas novada mobilajā lietotnē.

Tradicionāli būs iespēja šūpoties dažādās festivāla meistaru radītajās šūpolēs, apskatīt mākslinieku veidotos vides objektus, tomēr šogad festivālā ir arī vairāki jaunumi.

Sadarbībā ar SIA "Yes We Can" komandu Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā radīts īpašs Lieldienu objekts - Latvijā lielākais ziedošais zaķis.

Maija parkā "Slackline.lv" un Svētku laukumā igauņu "Kiiking" meistari ļaus festivāla apmeklētājiem piedzīvot un izaicināt gravitācijas likumus, kā arī paši pārsteigs ar paraugdemonstrējumiem.

"Siguldas devona" zālē "Silva" festivāla būs apskatāma mākslinieka Kristiana Brektes un Modra Svilāna skaņas un kinētisko objektu izstāde "Troksnis".

Savukārt Svētku laukumā ir izvietotas 20 tematiskās šūpoles. Katra no tām ir ar savu stāstu, vēstījumu un īpašo māksliniecisko ietērpu. Siguldas iecere esot kļūt par UNESCO radošo pilsētu literatūras jomā, tāpēc Svētku laukuma šūpoļu tematiskā līnija balstīta literatūrā.

Festivālā varēs atbalstīt ukraiņu kopienu, kas patlaban dzīvo Siguldas novadā. Tirdziņa apmeklētāji varēs nobaudīt ukraiņu boršču un kopīgi veidot īpaši Ukrainas uzvarai veltītās šūpoles "Brīvības spārni".

Jūrmala

Lieldienu svinēšana pasākumi Jūrmalā svētdien notiks Brīvdabas muzejā, Horna dārzā un Kauguru atpūtas parkā, informē pašvaldība.

Jūrmalas Brīvdabas muzejā no plkst.12 līdz 15 svētkus varēs sagaidīt ar senajām tradīcijām, atrakcijām, konkursiem un radošām darbnīcām, kopā ar zaķi Pūku un cālēnu Čiepu varēs šūpoties, ripināt olas un iet rotaļās.

Pasākumā būs iespēja krāsot Lieldienu olas pēc senlatviešu tradīcijām, izmantojot ne tikai jau ierastās sīpolu mizas, bet arī citus dabas materiālus. Kad olas būs gatavas, sekos olu ripināšana un kaujas.

Apmeklētājiem arī būs iespēja iemācīties, kā pašiem pareizi izgatavot putnu būrīti. Materiāli būs sagādāti iepriekš, tie būs jāsanaglo kopā. Gatavo putnu būrīti varēs ņemt uz mājām. Svilpaunieku darbnīcu vadīs keramikas amata meistare Alda Bitlāce. Notiks arī šķirnes trušu izstāde.

Horna dārzā, Jomas ielā 35, no plkst.12 līdz 14 svētku apmeklētāji varēs doties muzikālā izrādē "Kas par traku, tas par traku!", kas būs ceļojums dzejnieka Ojāra Vācieša radīto dzejas tēlu pasaulē. Uz skatuves kāps arī bērnu vokālā grupa "Dzeguzīte" un bērnu vokālais ansamblis "Varavīksne".

Pasākuma laikā notiks pavasara stādu un "zaķa ūsu" radošās darbnīcas, apmeklētāji varēs piedalīties aktivitātēs "Pankūku mešana debesīs" un "Neparastais gliemezis". Tāpat būs iespēja izstaigāt brīvdabas izstādi "Tauriņu pavasaris" un aplūkot 30 lielformātā atveidotus Latvijas dabā sastopamus tauriņus.

Savukārt Kauguru atpūtas parkā no plkst.12 līdz 16 būs apskatāma interaktīva vides instalācija "Putnu pavasara salidojums". Pastaigas laikā piestājot pie 20 putnu būrīšiem, varēs aplūkot atveidotus Latvijas dabā sastopamus putnus un audioierakstā noklausīties katra putna dziesmu.

Jaunmoku pils

Šodien no plkst.12 līdz 17 Jaunmoku pils parkā notiks vairākas Lieldienu aktivitātes, informē pils Informācijas centra vadītāja Inga Krūtaine.

Apmeklētāji varēs izmēģināt roku olu ripināšanā un dancināšanā, kā arī varēs šūpoties pils parka šūpolēs un fotografēties Mežaparka takas foto stūrī.

Piedaloties aktivitātē "Mīklu olu koks", apmeklētājiem varēs minēt mīklas un uzvaras gadījumā papildināt savu grozu ar zaudētāju Lieldienu olām.

Tāpat paredzēta orientēšanās spēle "Lieldienas apkārt pasaulei". Orientēšanās uzdevumu kartes varēs saņemt informācijas centrā.

Savukārt no plkst.13 līdz 14 notiks radošā darbnīca "Ai, zaķīti, garausīti", kur varēs izveidot Lieldienu simbolu - zaķi.