Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Trīs Valkas novada deputāti atstājuši Kraukļa vadīto frakciju

© f64.lv, Oksana Džadana

Trīs Valkas novada deputāti - Vilmārs Vesingi, Gita Avote un Jānis Anže, kas ievelēti no apvienotā "Vidzemes partijas" un "Latvijas attīstības" saraksta, atstājuši domes mēra Venta Armanda Kraukļa ("Vidzemes partija") vadīto frakciju, taču neplāno atbalstīt opozīciju, apstiprina Vesingi.

Viņš skaidroja, ka personīgais iemesls šādam lēmumam ir tāds, ka Krauklis neesot īsti godīgs pret kolēģiem un noklusējot dažādus jautājumus, kurus deputātiem vajadzētu zināt.

Vesingi kā piemēru minēja Valkas novada domes priekšsēdētāja rīcību 2021.gada 16.augusta Valkas novada pašvaldības Finanšu komitejas sēdē, kur Krauklis balsoja par atļauju SIA "LVBet" atvērt spēļu zāli, bingo zāli, totalizatoru vai derību likmju pieņemšanas vietu Ausekļa ielā 4, Valkā. Mēra balsojums varēja ietekmēt Kraukļa kā SIA "Ziemeļlatvija" dalībnieka mantiskās intereses, kas saistītas ar nekustamā īpašuma pārdošanas līguma noteikumu izpildi.

Krauklis deputātus par šo darījumu nebija informējis, arī sabiedrība pret šo ieceri iebilda, skaidroja Vesings.

Deputāts atzina, ka šāda mēra rīcība neraisa uzticēšanos, tāpat. Krauklis pieņemot arī citus lēmumus, par kuriem vēlāk deputātiem nākoties pieņemt lēmumus ačgārnā secībā.

Vesingi gan uzsvēra, ka viņš neatbalstīs opozīcijas centienus gāzt Kraukli no amata, jo esošajā sasaukumā starp pārējiem iespējamajiem variantiem nav tāda līdera, kurš varētu uzņemties pašvaldības vadību.

"Esošajos apstākļos nevar riskēt ar cita pašvaldības vadītāja izmēģinājumiem, jo nevienam citam nav līdzvērtīgu zināšanu, analītisku spēju un prasmju un kontaktu, kāds tas ir esošajam pašvaldības vadītajam," atzina deputāts.

Krauklis, komentējot kolēģu lēmumu, aģentūrai LETA atzina, ka tagad būs grūtāk strādāt, vairāk laika vajadzēs individuālām sarunām un konsultācijām.

Kā vēstīts, pagājušajā vasarā vairāki Valkas novada pašvaldības domes deputātiem, parakstot attiecīgu iesniegumu, pieprasīja domes priekšsēdētāja atbrīvošanu no amata.

Iesniegumu par neuzticības izteikšanu parakstīja deputāti, kas domē ievēlēti no diviem sarakstiem un pirmajā jaunā sasaukuma domes sēdē 2021.gadā neatbalstīja Kraukli domes priekšsēdētāja amatā. Iesniegumu parakstījis Viesturs Zariņš (JV, LZS), Guntis Albergs (JV, LZS), Kristaps Sula (JV, LZS), Dace Bašķe (JV, LZS), Sandra Pilnskalne (JV, LZS), Agnis Birkavs (NA) un Juris Žurovičš (NA).

Tolaik iesniegumā domes deputāti apgalvoja, ka Krauklis ir izdarījis vairākus pārkāpumus. Viņš esot vairākkārtēji pārkāpis likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" un turpinājis izdarīt pārkāpumus arī pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja piespriesto administratīvo sodu saņemšanas. Mērs arī esot "vairākkārtēji vienpersoniski pieņēmis lēmumus rīkoties ar pašvaldības mantu, vienlaikus būdams interešu konfliktā un radot zaudējumu pašvaldībai, no pašvaldības domes deputātiem slēpis informāciju par jautājumiem, kas ir domes deputātu kompetencē un kurus izlemt tiesīgi tikai visi domes deputāti kopā, kā arī slēdzis personīga rakstura privāttiesisku darījumu, kura iznākums bijis atkarīgs no pašvaldības domes deputātu balsojuma".

Valkas novada domes sēdē, izskatot opozīcijas deputātu pieprasījumu Krauklim atkāpties no domes priekšsēdētāja amata, par viņa demisiju nobalsoja vien seši no 15 deputātiem.

Jau vēstīts, ka Kraukļa pārstāvēto "Vidzemes partiju" un "Latvijas attīstībai" novada domē pārstāv astoņi domnieki. Par apvienoto sarakstu 2021.gada vēlēšanās nobalsoja 1314 vēlētāji jeb 53,13% no nobalsojušo kopskaita.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Ziemeļlatvijas" vienīgais īpašnieks ir Krauklis, bet uzņēmuma valdes locekļi ir dzīvesbiedre Līga Avota-Kraukle. Uzņēmums 2021.gadā apgrozīja 718 eiro un strādāja ar 82 834 eiro zaudējumiem. Dati par 2022.gadu vēl nav publiskoti.

SIA "Valkas māja" 2021.gada pavasarī likvidēta, jo veikts reorganizācijas process. Uzņēmuma īpašniece bija Kraukļa dzīvesbiedre. Reorganizācijas process izpaudies kā "Valkas mājas" pievienošana "Ziemeļlatvijai".

2020.gadā "Valkas māja" apgrozīja 22 489 eiro un strādāja ar 94 523 eiro peļņu.