Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Samazinoties bērnu skaitam, Madonas novadā veiks izglītības iestāžu apvienošanu

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Samazinoties bērnu skaitam, Madonas novadā divus bērnudārzus pievienos pamatskolām, liecina Madonas novada domes sēdes lēmums.

Kalsnavas pagasta pirmsskolas izglītības iestādi "Lācītis Pūks" nolemts pievienot Kalsnavas pamatskolai, savukārt Aronas pagasta pirmsskolas izglītības iestādi "Sprīdītis" - Kusas pamatskolai.

Domes sēdes lēmumā, skaidrots, ka pēdējos gados Kalsnavas pagasta izglītības iestādēs ir notikusi skolēnu skaita samazināšanās. Sākot no 2018./2019.mācību gada bērnudārzā "Lācītis Pūks" bērnu skaits samazinājies no 97 bērniem 2018.gada 1.septembrī līdz 62 bērniem 2022.gada 1.septembrī.

Arī Kalsnavas pamatskolā skolēnu skaitam ir tendence samazināties - 2018.gada 1.septembrī mācības skolā sāka 115 skolēni, pagājušā gada rudenī - 93, bet pašlaik skolā mācās 87 skolēni.

Analizējot demogrāfisko situāciju Kalsnavas pagastā, secināts, ka tuvākajos gados tā neuzlabosies, kā arī kopējo bērnu un jauniešu skaitu Kalsnavas pagastā ietekmē iedzīvotāju migrācijas procesi. Izvērtējot skolēnu skaita prognozes, personālresursus, izglītības pieejamības un izglītības kvalitātes nodrošinājumu, nolemts Kalsnavas pagasta pirmsskolas izglītības iestādi "Lācītis Pūks" pievienot Kalsnavas pamatskolai.

Lēmums paredz mainīt izglītības iestādes administratīvo un metodisko pakļautību, bet tas nemainīs izglītības iestādes atrašanās vietu un bērni turpinās mācības esošajās telpās - adresē "Dzirkstīte", Aiviekstē, Kalsnavas pagastā.

Aronas pagastā izglītības pieejamību nodrošina divas patstāvīgas izglītības iestādes - pirmsskolas izglītības iestādes "Sprīdītis" un Kusas pamatskola.

Ņemot vērā gan demogrāfisko situāciju, gan Madonas pilsētas tuvumu, Aronas pagasta izglītības iestādēs kopējais skolēnu skaits gadu no gada samazinās. 2018.gada 1.septembrī Aronas pagasta pirmsskolas izglītības iestādē "Sprīdītis" bija 40 bērni, pagājušā gada 1.septembrī - 42. Savukārt, 2018.gada 1.septembrī mācības Kusas pamatskolā sāka 71 skolēns, bet 2022.gada 1.septembrī - 57.

Lēmums "Sprīdīti" pievienot Kusas pamatskolai paredz mainīt izglītības iestādes administratīvo un metodisko pakļautību, bet tas nemainīs izglītības iestādes atrašanās vietu un bērni pirmsskolā turpinās mācības esošajās telpās Melioratoru iela 3, Kusa, Aronas pagastā.

Pašvaldības darbinieki pieļauj, ka, pievienojot bērnudārzus pamatskolām, tiks uzlabota pārvaldības efektivitāte, būs vienotas izglītības kvalitātes prasības mācību procesam, sekmēta skolēnu piesaiste un pēctecība izglītības posmos, kā arī nodrošināta finanšu līdzekļu efektīva un racionāla izmantošana izglītības jomas attīstībai un pievilcības veicināšanai Kalsnavas un Aronas pagastos.

Abu bērnudārzu pievienošana pamatskolām būs jāpabeidz līdz 31.jūlijam.

Dome uzdevusi pašvaldības Izglītības nodaļas vadītājai Solvitai Seržānei lēmumu par abu pirmsskolas izglītības iestāžu pievienošanu pamatskolām saskaņot ar Izglītības un zinātnes ministriju.