Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Latgalē sešu Valsts policijas reģionu iecirkņu vietā būs vien divi

© Inguss Sauliņš / f64

Turpinot īstenot Valsts policijas strukturālās reformas, jaunā modelī darbu sākusi Latgales reģiona pārvalde, kas nozīmē, ka iedzīvotājiem ierasto sešu reģiona iecirkņu vietā būs divi - Ziemeļlatgales un Dienvidlatgales iecirkņi, aģentūru LETA informēja policija.

Šāda reforma jau iepriekš veikta Vidzemes, Zemgales un Kurzemes reģiona pārvaldēs. Tāpat pārmaiņas jau ir piedzīvojusi arī Galvenās kriminālpolicijas pārvalde un Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvalde. Līdz jūlijam reformu plānots realizēt visā Rīgas reģiona pārvaldē.

Policijā atgādināja, ka pārmaiņas skārušas pārvaldes darba organizāciju, nemazinot ne policistu skaitu, ne iedzīvotājiem līdz šim ierasto policijas iecirkņu ēku lokāciju. Tieši pretēji - policija sola, ka likumsargi kļūs iedzīvotājiem vēl pieejamāki un redzamāki.

Līdz šim Latgales reģiona pārvaldes paspārnē bija seši iecirkņi, bet no 1.marta tie turpinās darbu divos. Ziemeļlatgales iecirknis apvieno līdzšinējos Rēzeknes, Ludzas, Balvu un Preiļu iecirkņus, bet Dienvidlatgales iecirknī iekļausies līdzšinējie Daugavpils un Krāslavas iecirkņi. Līdz šim ierastās iecirkņu ēku atrašanās vietas pilsētās nemainīsies.

Izvērtējot līdzšinējo darba organizāciju, mainās tās vadīšanas pieeja - tiek samazināts vadītāju skaits un ieviests grupu vadības princips ar trim virzieniem, kas ir reaģēšana, izmeklēšana un prevencija.

Tāpat tiek ieviests reaģējošā policista institūts, kurā apvienotas patruļpolicijas un ceļu satiksmes uzraudzības funkcijas.

Reaģējošajiem policistiem būs daudz plašāka kompetence, tostarp darboties notikuma vietā, negaidot vēl citus kolēģus - viņi būs tie, kas reaģēs uz ceļu satiksmes notikumiem, sabiedriskās kārtības pārkāpumiem, sadzīves konfliktiem, mazāk smagiem noziegumiem vai kriminālpārkāpumiem, kā arī spēs pieņemt lēmumu par administratīvā pārkāpuma procesa vai kriminālprocesa uzsākšanu, veikt sākotnējās izmeklēšanas darbības un kriminālmeklēšanas pasākumus notikuma vietā.

Tādējādi iecerēts stiprināt policijas klātbūtni un spēju reaģēt, ne tikai operatīvi ierodoties notikuma vietā, bet arī veicot ikdienas uzraudzību un vienmērīgi aptverot visu reģionu.

Notiekošās pārmaiņas ir koncentrētas uz policijas spēju ātrāk reaģēt, sniegt labāku pakalpojumu un būt tuvāk iedzīvotājiem, tādējādi ļaujot sabiedrībai just policijas klātesamību.

Tāpat līdz ar restrukturizāciju reģionālās pārvaldes Kriminālpolicijas birojā izmeklēšanas darbs tiks koncentrēts divās nodaļās - Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļā un kriminālpolicijas biroja Ekonomisko noziegumu apkarošanas nodaļā.