Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Rēzeknes novadā slēgs vienu skolu un piecas reorganizēs

© Pixabay.com

Šodien Rēzeknes novada dome lēma slēgt Maltas vidusskolas struktūrvienību - Liepu pamatskolu, kā arī reorganizēt vēl piecas izglītības iestādes.

No 31.jūlija notiks izmaiņas Maltas vidusskolas struktūrvienības Liepu un Dekšāru pamatskolās, Lūcijas Rancānes Makašānu Amatu vidusskolā, Audriņu un Strūžānu pirmsskolas izglītības iestādēs.

Liepu pamatskola tiks slēgta, jo trūkst skolotāju, rodas problēmas, apvienojot klases un veidojot jaunus klašu komplektus, kas ir noteikumu pārkāpums. Gaidāma pakāpeniska pāreja uz mācībām latviešu valodā. Turklāt nākamajā gadā prognozējamais skolēnu skaits ir 52, no kuriem tikai 22 deklarētā dzīvesvieta ir Rēzeknes novads.

Ar 2023.gada 31.jūliju Dekšāru pamatskola tiks pievienota Viļānu vidusskolai un turpinās savu darbu kā Viļānu vidusskolas struktūrvienība "Dekšāru pamatskola". Skola netiek slēgta un bērni varēs turpināt skolas gaitas.

No 2024.gada 31.jūlija Lūcijas Rancānes Makašānu Amatu vidusskola tiks reorganizēta par Lūcijas Rancānes Makašānu Amatu pamatskolu. Lai skola varētu saņemt valsts finansējumu vidējās izglītības īstenošanai vidusskolās, 10.-12.klašu posmā Rēzeknes novada administratīvajā teritorijā ir jābūt vismaz 40 skolēniem. Lūcijas Rancānes Makašānu Amatu vidusskolā šis kritērijs neizpildās jau vairākus gadus. 2023./2024. mācību gadā 10. un 11.klasēs skolēni vairs netiks uzņemti. Skolēni, kuri mācās vidusskolas klasēs, varēs turpināt apgūt piedāvātās programmas un absolvēt skolu.

Lai mazinātu administratīvos izdevumus, Strūžānu pirmsskolas izglītības iestāde "Zvaniņš" un Audriņu pirmsskolas izglītības iestāde tiks pievienotas Dricānu pirmsskolas izglītības iestādei. Kopā visas iestādes veidos pietiekamu audzēkņu skaitu, kas būs tuvu 100. Audriņu un Stružānu pagasta bērni arī turpmāk varēs apmeklēt bērnudārzu savā pagastā. Ēkas, kurās atrodas pirmsskolas izglītības iestādes, būs izglītības programmas realizācijas vieta.

Kā katru gadu, arī 2022.gadā tika izveidota Rēzeknes novada izglītības iestāžu izvērtēšanas komisija, kas izvērtēja izglītības iestādes pēc šādiem kritērijiem: izglītības pieejamība, izglītības kvalitāte, finanšu efektivitāte. Lēmumi par izglītības iestāžu reorganizāciju tika pieņemti, balstoties uz komisijas sniegtajiem atzinumiem.