Rēzeknes dome lems par pilsētas mēra Bartaševiča atbrīvošanu no amata

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Šodien plkst.15 Rēzeknes pilsētas domes sēdē pēc 16 citiem dienaskārtības jautājumiem deputāti lems arī par domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča atbrīvošanu no amata.

Pieprasījumu, lai domes sēdē sarīkotu balsojumu Bartaševiča gāšanai no pilsētas mēra amata, parakstījuši visi pieci pašvaldības opozīcijas deputāti - Ināra Groce (NA/LZP/JV/LRA/LP), Jāzeps Korsaks (NA/LZP/JV/LRA/LP) un Juris Guntis Vjakse (NA/LZP/JV/LRA/LP), kā arī Jānis Zeltiņš (P) un Voldemārs Platacis (JKP).

Opozīcijas deputātu iesniegumā teikts, ka viņu redzējumā nav pieņemami, ka Bartaševičs "atļaujas dalīt cilvēkus pēc tautības, acīmredzami kavē integrācijas procesus, kas īpaši pašreizējos apstākļos rada papildu drošības apdraudējumu", nespēj paust skaidru nostāju Ukrainas kara jautājumos, aicina Latvijai ieņemt neitrālas valsts pozīciju karā.

Tāpat viņam tiek pārmests, ka savā sociālā tīkla "TikTok" kontā apzināti maldina sabiedrību ar apgalvojumiem, ka Krievija ir cietēja karā un ir iebrukusi Ukrainā pašaizsardzības nolūkos.

Iesniegumā nosaukts par neētisku Bartaševiča janvāra beigās izplatītais video, kurā viņš izsakās par nesaskaņām ar savu bijušo partiju.

"Var redzēt, ka video ir ierakstīts mēra darba kabinetā, diskreditējot domes institūtu un izmantojot mēra pilnvaras personīgajām ambīcijām, taču likumā noteiktās pašvaldības funkcijas nav saistītas ar partiju darbību," pauž iesnieguma autori.

Bartaševiča apgalvojums, ka "krievu kopiena Latvijā zaudē savu identitāti", pozicionējot sevi kā mēru krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, kuru "patiesās" intereses viņš aizstāv, ir neētisks un vairo spriedzi sabiedrībā, uzsver Rēzeknes opozīcijas deputāti.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.