Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Helmanis neesot zinājis par izdevumiem atceltās porcelāna izstādes ierīkošanai

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA) neesot zinājis par muzeja izdevumiem atceltās porcelāna izstādes ierīkošanai no sankcijām pakļautā Krievijas miljardiera Pjotra Avena kolekcijas.

Šodien pašvaldības rīkotajā preses konferencē Helmanis apgalvoja, ka februāra sākumā atceltās porcelāna izstādes ierīkošana pašvaldībai neesot izmaksājusi neko.

Uz aģentūras LETA jautājumu, kurš apmaksāja izstādes iekārtošanu, Ogres novada Vēstures un mākslas muzeja direktore Evija Smiltniece gan atzina, ka izstādes ierīkošanai bijušas izmaksas, kas segtas no muzeja budžeta, kas ir piešķirts no pašvaldības budžeta.

Helmanis atzina, ka viņam līdz šim neesot bijis informācijas par to, ka izstādes ierīkošanai būtu bijuši jel kādi izdevumi.

Pēc preses konferences muzeja pārstāvji informēja, ka drukas materiāliem atceltajai izstādei izlietoti nepilni 86 eiro.

Kā vēstīts, Ogres novada pašvaldība pēc porcelāna izstādes atcelšanas ir uzdevusi veikt muzejā finanšu un funkciju auditu, kā arī liegusi muzejam sniegt informāciju par muzeja darbu pirms tā ir saskaņota ar pašvaldības komunikācijas nodaļu.

Pašvaldība ir liegusi Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrībai rīkot sapulci Ogres muzeja atbalstam, savukārt biedrība ir iesniegusi vēl vienu pieteikumu pasākuma "Demokrātija ir trausla kā porcelāns" rīkošanai 23.februārī plkst.18 pie muzeja. Pieteikumā biedrība norādījusi, ka tā pašvaldības rīcībā liegt muzejam sazināties ar sabiedrību bez saskaņošanas ar pašvaldību saskata mēģinājumu ieviest cenzūru, kas nav pieļaujams demokrātiskā sabiedrībā.

Kā vēstīts, Ogres novada pašvaldība nolēmusi neizsniegt atļauju rīkot sapulci Ogres muzeja atbalstam, ko rīt, 23.februārī, pašvaldībai bija pieteikusi Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrība.

Šodien preses konferencē paziņoja pašvaldības izpilddirektora vietniece Dana Bārbale uzsvēra, ka, izskatot Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrības pieteikumu par sapulces rīkošanu, secināts ka sapulces organizatori publiskajā telpā aicinājuši uz sapulci ierasties maskās, slēpjot savu identitāti.

Bārbale skaidroja, ka likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" ir noteikts, ka šādos pasākumos ir liegts slēpt savu seju zem maskas. Viņa uzsvēra, ka sanāksmē bija pieaicināti Ogres novada pašvaldības policijas un Valsts policijas pārstāvji.

"Nevar atļaut tādu sapulci, kurā sabiedrība tiek aicināta pārkāpt likuma prasības," uzsvēra Bārbale. Viņa norādīja, ka biedrība iesniegumu varēja iesniegt desmit dienas iepriekš, jo pašvaldības ieskatā šāda sapulce nav tāds notikums par kuru objektīvi nebija iespējams uzzināt agrāk kā desmit darbdienas pirms tā.

Biedrībai likumā noteiktajā kārtībā ir tiesības pašvaldības lēmumu pārsūdzēt.

Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA) piebilda, ka Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrību veido trīs domē neievēlētie deputātu kandidāti, proti, Elīna Grīnhofa ir "Latvijas attīstības" biedre un Ogrē pazīstama kā eksministra Daniela Pavļuta sieva, savukārt Kārlis Avotiņš pārstāv "Konservatīvos". "Būtībā tā ir divu valstī bankrotējušu partiju biedru politiska biedrība. Daniels [Pavļuts] mums divus gadus lika nēsāt maskas, tādēļ nav pārsteigums, ka arī uz sapulci aicina nākt maskās," sacīja Helmanis.

Viņš informēja, ka Ogres Vēstures un mākslas muzejā tiks veikts finanšu un funkciju audits.

Kā vēstīts, ceturtdien, 23.februārī, plkst.18 pie Ogres Vēstures un mākslas muzeja ir plānota muzeja atbalstam veltīta akcija "Demokrātija ir trausla kā porcelāns".