Daugavpils reģionālajai slimnīcai pēc 6 mēnešiem draud bankrots

© Dmitrijs Suļžics/F64

Pēc Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītāja Grigorija Semjonova teiktā , slimnīcai draud bankrots, vēsta portāls chayka.lv.

"Ar finansistiem rēķinājām, ka, ja situācija nemainīsies, tad augustā vai septembrī varam bankrotēt," Grigorijs Semjonovs sacījis LTV raidījumā "Dienas ziņas".


Daugavpils reģionālās slimnīca ir visai Latgalei nozīmīga iestāde, tajā ik dienu ārstējas aptuveni 100 pacientu. Tajā pašā laikā slimnīcas parāds jau pieaudzis līdz 1,5 miljoniem eiro, vēsta chayka.lv.


Veselības ministre Līga Meņģelsone apzinās situāciju un uzskata, ka talkā ir jānāk pašvaldībām - slimnīcas kapitāldaļu turētājiem. Rīcības plānam, kā Daugavpils reģionālā slimnīca un citas Latvijas slimnīcas darbosies turpmākos 9 mēnešiem, jābūt gatavam līdz 1. aprīlim.

Georgijs Semjonovs uzsver, ka "visas cerības ir uz caurspīdīgāku un godīgāku sākotnēji piedāvātā “pirmskrīzes” finansējuma sadali 551 miljona eiro apmērā". Pacientu ar vienādām diagnozēm ārstēšana visās slimnīcās būtu jāapmaksā vienādi. Tāpat viņš uzskata, ka atsevišķās programmās jāmaina pieeja finansējumam un plānošanai: “Piemēram, tuberkulozes un tās seku ārstēšanai mums katru gadu tiek atvēlēts par gandrīz miljonu vairāk nekā apgūstam. Ar katru gadu tiek plānots daudz vairāk dzemdību nekā iepriekšējā gadā, neskatoties uz to, ka ar katru gadu dzemdību skaits samazinās. Tajā pašā laikā ir programmas, kur pieprasījums pārsniedz piešķirtos līdzekļus. Piemēram Daugavpils reģionālajā slimnīcā veiktas vairāk nekā 1250 īslaicīgās plānveida ķirurģiskās operācijas, bet valsts pasūtījums visam 2023. gadam ir tikai nedaudz virs 300 operācijām.

Vadītājs atzīmē, ka pie šīs problēmas kopā ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) aktīvi strādāts kopš pagājušā gada augusta un ir sasniegts progress.

Veselības ministrija ir nolēmusi piešķirt papildu 85,8 miljonus eiro, taču ar tiem nepietiks, pārliecināts Semjonovs.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais