Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Mazinoties plūdiem Daugavā, daļa Jēkabpils iedzīvotāju šodien varēs atgriezties savās mājvietās

© f64.lv, Kaspars Krafts

Mazinoties plūdiem Daugavā, Jēkabpilī sākti plaši ūdens atsūknēšanas darbi un mājās varēs atgriezties Celtnieku mikrorajona iedzīvotāji, informē pašvaldība.

No rīta pašvaldības vadībai notikusi sanāksme ar būvniekiem, kuri informējuši, ka ūdens papostītais Daugavas dambis paredzētajā posmā ir sakārtots, tāpēc Celtnieku mikrorajona iedzīvotāji varēs atgriezties mājās.

Šorīt plkst.7.20 ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils bija nokrities līdz 7,6 metriem virs stacijas nulles līmeņa, kas ir vairāk nekā metru virs nedēļas nogalē sasniegtā plūdu maksimuma.

Jēkabpilī ūdens līmenis Daugavā pa nakti nokrities gandrīz par 30 centimetriem, informēja pašvaldības vadītājs Raivis Ragainis (LZP). Vairākās vietās notiek ūdens atsūknēšanas darbi. Šis darbs prasīja faktiski visu nakti un dažādus inženiertehniskus risinājumus.

"Sakas upe strādā, bet ar nedarbiem - ir izskalojusi dambi. Tā būs nākamā risināmā problēma, jo pie šī dambja mēs ar tehniku klāt netiekam. Te situācija var izvērsties tā, ka būs jāevakuē dažu māju iedzīvotāji, jo, ja dambis tiks pārrauts, šīm mājām varētu būt lielas problēmas," informēja Jēkabpils mērs.

Mērs aicināja cilvēkus būt saprotošiem - briesmām atkāpjoties, visi grib redzēt, kas notiek ar viņu īpašumiem, un sāk izpaust neapmierinātību. "Mīļie cilvēki, mēs visi esam vienā laivā, skatīsimies, darīsim visu, ko varēsim, lai pēc iespējas mazāki draudi ir jūsu īpašumiem un jums," sacīja vietvaras vadītājs, izsakot pateicību visiem dienestiem par darbu.

Pļaviņu iela aiz tilta joprojām ir mazliet applūdusi, jo sūknis pārvietots uz Celtnieku mikrorajonu, kur šobrīd ūdenī vēl ir pagalmi. Situācija vairs neesot bīstama, bet rada neērtības iedzīvotājiem. Šodien plānots ļaut atgriezties mitekļos Bebros, no Neretas ielas līdz pat klosterim.

Iedzīvotājus, kuriem savā īpašumā ir pieejami ūdens sūkņi, pašvaldība aicina pašiem veikt savu īpašumu atsūknēšanu no palu ūdens. Kategoriski aizliegts atsūknēto ūdeni novadīt uz blakus piegulošajām teritorijām, vienīgā pieļaujamā ūdens novadīšanas vieta ir Daugava, lai neappludinātu citas teritorijas. Ņemot vērā, ka ūdens līmenis Daugavā turpina kristies, palu ūdeņu atsūknēšana uz Daugavu ir droša, pauž pašvaldībā.

"Jēkabpils ūdens" administrācija informē - lai nodrošinātu iedzīvotājus, kuriem applūdušas individuālās ūdens ieguves vietas, ar dzeramo ūdeni, atjaunota divu brīvkrānu darbība. Ņemot vērā, ka Dārzu, Rīgas un Krasta ielas rajonā ir novadīts lielākais plūdu ūdens apjoms, iedzīvotāji Daugavas labajā krastā, Krustpils pusē, var atsākt lietot centralizētos kanalizācijas tīklus ierastajā režīmā.

Savukārt Daugavas kreisā krasta iedzīvotāji aicināti plūdu ūdeņus, kas tiek izsūknēti no ēku pagrabiem, nepludināt centralizētajās kanalizācijas sistēmās. Tāpat Daugavas kreisā krasta iedzīvotāji aizvien aicināti izvērtēt un samazināt kanalizācijas lietošanas apjomus, piemēram, retāk darbināt veļas mašīnas, lai centralizētajos kanalizācijas tīklos būtu iespējams uzņemt lielāku plūdu ūdens apjomu.