Jēkabpilī turpinās aizsargdambja stiprināšana, slēdz sabiedriskā transporta satiksme daļā Rīgas ielas

© Kaspars Krafts / F64

Plūdu draudu dēļ Jēkabpilī slēgta sabiedriskā transporta satiksme daļā Rīgas ielas, kas atrodas Daugavas labajā kastā jeb Krustpils pusē. Turpinās Daugavas aizsargdambja stiprināšana, aģentūru LETA informēja Jēkabpils mērs Raivis Ragainis (LZP).

Kā informē pašvaldība, slēgta sabiedriskā transporta kustība Rīgas ielas posmā no Kurzemes ielas līdz Dārza ielai.

Pirms tam, ūdens līmenim Daugavā turpinot kāpt un Jēkabpilī applūstot plašākām teritorijām, piektdienas vakarā tika slēgta satiksme Daugavas kreisajā krastā, Brīvības ielas posmā no Vecpilsētas laukuma līdz Rūdolfa Blaumaņa ielai, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Daugavas labajā krastā, Krustpils pusē, applūst ielas un piebraucamie ceļi. Krustpils pusē Kārļa Skaubīša ielas un Dārzu ielas posmi no Krasta ielas uz dambi slēgti satiksmei. Krasta iela, kas atrodas vistuvāk upei, vietām ir pārplūdusi.

Daugavas kreisajā krastā jau iepriekš ziņots par Mežrūpnieku ielas, kas atrodas augstāk pa straumi, pirms tilta, applūšanu. Applūduši arī citi Pļaviņu ielas posmi.

Zem ūdens atrodas Daugavsala, kur ūdens uzplūda jau vakar. Uz šīs salas atrodas pilsētas attīrīšanas ierīces, bet tās no plūdiem esot pasargātas ar īpašu dambi.

Politiķis uzsvēra, ka darbi turpinās un pašlaik nav vērojama situācijas pasliktināšanās. Viņš vērtēja, ka dambja pārraušana būtu traģiska, jo nozīmētu, ka ūdens un ledus masa ar vairākus metru augstu vilni burtiski iznīcinātu apdraudēto pilsētas mikrorajonu.

Taču ūdens līmenis turpina paaugstināties un jau esot sasniedzis 8,66 metru atzīmi.

Ragainis zināja teikt, ka ūdens līmeņa paaugstināšanās notiek apmēram pa trīs centimetriem stundā.

Kā ziņots, Jēkabpilī, kur Daugavas plūdu ūdeņi šodien sākuši grauzt aizsargdambi, bīstamākajā vietā tas ticis nostiprināt.

Pļaviņu ielā 60, kur bija vislielākā bīstamība, veikti dambja nostiprināšanas darbi un novērsti draudi zemes nogruvumam, bet dambja nostiprināšana turpinās, jo ūdens sūkšanās caur dambi konstatēta arī citās vietās. Cilvēki tiek aicināt nekādā gadījumā nenākt uz dambi, tostarp lai netraucētu tā stiprināšanas darbus.

Šodien ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils sasniedza otro augstāko atzīmi novērojumu vēsturē. Augstāks ūdenslīmenis šajā upes posmā novērots vien 1981.gada plūdos, kad tas sasniedza 8,97 metrus virs novērojumu stacijas nulles līmeņa, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) izplatītā informācija.

Tuvākajās dienās nav sagaidāma situācijas ātra uzlabošanās. Pat ja atkusnī Daugavas ūdeņi cauri ledus sastrēgumam izlauzīs ceļu uz Pļaviņu ūdens krātuvi, atgriežoties salam, atsāksies vižņu blīvēšanās un no jauna sagaidāma ūdens līmeņa paaugstināšanās, pausts paziņojumā.

Šādos apstākļos pilsētā notiek daļas iedzīvotāju evakuācija, viņus pagaidām izmitinot skolu telpās.

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais