Atkal sakustējies Daugavas ledus Jēkabpilī pie tilta, ūdens līmenis turpina paaugstināties

© Kaspars Krafts / F64

Šobrīd atkal sakustējies Daugavas ledus Jēkabpilī pie tilta.

Kā redzams tiešsaistes kamerā, kas izvietota zem tilta, ledus un vižņu kustība, kas pēc plkst.18 bija pilnībā apstājusies, tagad atkal atsākusies. Ledus gabalu kustība gan ir ļoti lēna, kas liecina, ka ledum īsti nav kur palikt un tas turpina sablīvēties.

Ūdens līmenis turpina paaugstināties. Kā var spriest pēc ūdens līmeņa atzīmēm uz tilta balsta, ūdens līmenis teju sasniedzis 9 metru atzīmi.

LETA jau ziņoja, ka Daugavā pie Jēkabpils turpina kāpt ūdens līmenis, tādēļ upei tuvējās ielas tiek slēgtas un tiek veikta iedzīvotāju evakuācija.

Ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils piektdienas pēcpusdienā sasniedza otro augstāko atzīmi novērojumu vēsturē. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati liecina, ka piektdien ap plkst.16 ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils sasniedza 8,6 metrus virs novērojumu stacijas nulles atzīmes.

Vēl par 37 centimetriem augstāk ūdens Jēkabpilī bija pacēlies 1981.gada pavasara palos, kad applūda liela daļa pilsētas, bet toreiz tai nebija aizsargdambja. Šajās dienās gan ūdens pieplūdums pilsētā ir tik liels, ka tas vietām sācis grauzt dambi.

LVĢMC norāda, ka no augšteces turpina nākt vižņi, sastrēgums veidojas lielāks un ūdens līmenis var kāpt vēl. Pastāvot gan cerība, ka Daugavas ūdeņi izlauzīs ceļu uz Pļaviņu ūdenskrātuvi, ļaujot kristies ūdens līmenim Jēkabpilī.

Svarīgākais