Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Marija Antonova: Neviens ukrainis nevēlas, lai viņu dēļ Latvijā atceltu svētkus, tostarp salūtu

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Patvēruma meklētāji no Ukrainas atbalsta svētku uguņošanu Ventspilī, aģentūru LETA informēja Ventspils pašvaldībā.

Ventspilī pašlaik uzturas nepilni 600 patvēruma meklētāji no Ukrainas, līdz ar to aktuāls ir kļuvis jautājums par to, kā viņi uztvers gaidāmo svētku uguņošanu. Lai to noskaidrotu, Ventspils pašvaldība jau novembrī sazinājās ar Irinu Hurbačuku, kura ir viena no patvēruma meklētājām un pašlaik arī Ventspils ukraiņu koordinatore, ar lūgumu apzināt savu tautiešu viedokli par gaidāmo svētku uguņošanu, informē pašvaldība.

Tika veikta aptauja, kuras rezultāti rāda, ka 82% aptaujāto ukraiņu atbalsta svētku uguņošanu Ventspilī. Tāpat aptaujātie norādīja, ka viņi vienmēr ar prieku apmeklē visus svētkus un organizētos pasākumus Ventspilī. Ukraiņi vēlas kopā ar ventspilniekiem svinēt latviešu tradīcijas un kopā dalīties priekā, tāpēc Jaunā gada svētku uguņošana nebaida, bet tieši otrādi - piešķir svētku sajūtu.

Kā aģentūrai LETA uzsvēra Ventspils ukraiņu kultūras biedrības "Kobzar" vadītāja un atbalsta, humanitārās palīdzības ukraiņiem Ventspilī koordinatore Marija Antonova, neviens ukrainis nevēlas, lai viņu dēļ Latvijā un Ventspilī atceltu svētkus.

"Latvija tik ļoti daudz palīdz ukraiņiem, un mēs nevēlamies, ka kara dēļ vēl būtu jāatsakās no svētku svinēšanas un salūta. Jau Covid-19 pandēmijas dēļ cilvēkiem bija liegta pulcēšanās un svētku svinēšana, tādēļ mēs esam pauduši savu atbalstu svētku organizatoriem pilsētā un arī paši apmeklējam kultūras pasākumus un iesaistāmies svinībās," skaidro Antonova.

Pašvaldība atgādina, ka svētku uguņošana nozīmīgākajos svētkos Ventspilī tiek rīkotas tradicionāli, jau daudzu gadu garumā, atbilstoši pieejamajam finansējumam, tā piemēram, Ventspils pilsētas svētkos, valsts svētkos un sagaidot Jauno gadu. Cilvēki šīs uguņošanas ir ļoti iecienījuši un tā tiek organizēta kā svētku kulminācija.

Kā vēstīts, sestdienas, 31.decembra, vakarā no plkst.23.30 ikviens ventspilnieks un pilsētas viesis aicināts kopā sagaidīt Jauno 2023.gadu Ventspils Lielajā laukumā. Muzikālu programmu līdz svētku kulminācijai - uguņošanai, sarūpējusi leģendārā latviešu deju mūzikas grupa "100. Debija". Plkst.00.25 svētku uzrunu teiks Ventspils pašvaldības mērs Jānis Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij"), bet plkst.00:33 notiks svētku uguņošana.

Cilvēki ir aicināti arī uz Gadumijas balli Ventspils Kultūras centrā, 31.decembrī. Savukārt 1.janvārī plkst.11 Bērnu pilsētiņā un plkst.15 bērnu parkā "Fantāzija" notiks izklaidējoši pasākumi ģimenēm ar bērniem.