Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Daugavpilī uzņēmums, kaitējot cilvēku veselībai, apkures katlā dedzina atkritumus

© f64.lv, Kaspars Krafts

Valsts vides dienests (VVD), operatīvi reaģējot uz saņemto sūdzību par kodīgiem dūmiem Daugavpilī, Andreja Pumpura ielā, konstatējis, ka uzņēmuma SIA "Limits D" telpu apkurē tiek izmantoti laminētu skaidu plākšņu atkritumi, informē VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Problēma pastāvēja ilgstoši, bet līdz šim nebija izdevies atrast vainīgo. Vainīgā persona tiks sodīta par ražošanas atkritumu dedzināšanu, norāda Jalinska.

Viņa uzsver, ka VVD jau vairākkārt ir vērsis uzmanību saņemtajiem un apstiprinātajiem ziņojumiem, kas norāda uz nelikumīgu atkritumu dedzināšanu. Iedzīvotāji arvien biežāk ziņo par sliktu gaisa kvalitāti un liela daļa no apstiprinātajām sūdzībām pēdējā laikā ir tieši par mēbeļu atkritumu un apstrādātas koksnes dedzināšanu.

Pie esošā energoresursu sadārdzinājuma gan privātpersonas, gan uzņēmumi meklē alternatīvus veidus, kā apsildīt telpas. Ne vienmēr izvēlētā alternatīva ir likumīgs un videi draudzīgs risinājums. No kokskaidu plātnēm ražotās mēbeles satur daudz līmes un sveķu. Lamināta atkritumus dedzinot, vidē izplatās ne tikai kodīgie dūmi, bet arī gaisu piesārņojošas vielas. Attiecīgi šo atkritumu dedzināšana ir kaitīga cilvēku veselībai.

VVD atgādina, ka atkritumu dedzināšana ir administratīvi sodāma rīcība. Saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu par neatbilstošu atkritumu apsaimniekošanu fiziskajām personām paredzēts sods no 70 eiro līdz 1000 eiro, bet juridiskajām personām - no 250 eiro līdz 2500 eiro.

Savukārt saskaņā ar likumu "Par piesārņojumu" par B kategorijas piesārņojošas darbības veikšanu bez atļaujas fiziskajām personām paredzēts sods no 210 eiro līdz 430 eiro, bet juridiskajām personām - no 500 eiro līdz 2900 eiro.

VVD arī turpmāk aicina, pamanot negodprātīgu rīcību pret vidi, ziņot dienestam zvanot uz tālruni 26 338 800, vai izmantojot Vides SOS mobilo aplikāciju.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, būvmateriālu vairumtirgotāja SIA "Limits D" apgrozījums pērn bija 1,11 miljoni eiro, peļņa - 74 457 eiro. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 42 600 eiro, un tas pieder Andrejam Petrovam.