Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ķekavas novadā daļai iedzīvotāju prasa atmaksāt sniegto valsts atbalstu par patērēto gāzi

© Ekrānuzņēmums

Ķekavas novada biedrība “Titurgas mājas” saņēmusi prasību no “Latvijas Gāze”, kas liek pilnā apjomā atmaksāt jūlijā, augustā un septembrī saņemto maksas samazinājumu no valsts budžeta par dabasgāzi, vēsta ReTV.

Daudzdzīvokļu ēka Ķekavas novada Baložos nav pieslēgta centralizētajai siltumapgādei. Siltumenerģiju visi 146 dzīvokļi saņem no ēkā uzstādītajiem gāzes apkures katliem, tāpēc atbilstoši likumam par atbalstu energocenu krīzē tā tika pielīdzināta mājsaimniecībām un saņēma maksas samazinājumu 0,030 eiro par vienu kilovatstundu bez PVN arī par jūliju, augustu un septembri.

Tomēr Latvijas Gāzde, rēķinā par oktobri veikusi atbalsta maksājuma korekciju, prasot pilnā apjomā atmaksāt saņemto maksas samazinājumu par iepriekšējiem trīs mēnešiem.

Kā norāda uzņēmuma “Latvijas Gāze” pārstāve, atbalsta maksājumus administrē Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB), “Latvijas gāze” ir tikai izpildītājs. Uzņēmums esot vadījies pēc saņemtajiem norādījumiem, piemērot visiem dabasgāzes lietotājiem vienlīdzīgu dabasgāzes cenu slieksni. “Ekonomikas ministrijas ieskatā laika posmā jau no 1. jūlija mums nebija pamata piešķirt atbalstu lietotājiem, kuriem pielīgtā cena jau sākotnēji bija zemāka nekā apakšējais atbalsta slieksnis,” saka Ilze Ruskula, A/S “Latvijas Gāze” Komerciālo klientu norēķinu daļas vadītāja.

Tajā skaidrots, ka Atbalsta likumā ir atšķirīga pieeja mājsaimniecību lietotājiem ar regulēto un neregulēto tarifu, tomēr ministrijas ieskatā atbalsta apakšējais slieksnis 78,75 euro par MWh būtu jāpiemēro visiem. Vēstulē ministrija gan atzīst, ka īsti likumīgi tas pašreiz neesot.