Nākamnedēļ uzsāks neatliekamos būvdarbus Valmieras drāmas teātra ēkā

© Publicitātes foto

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) noslēgusi līgumu par 1,75 miljoniem eiro ar būvuzņēmumu SIA "Aimasa" par neatliekamajiem būvdarbiem, kas nepieciešami Valmieras drāmas teātra (VDT) ēkas nesošo konstrukciju mehāniskās stiprības un stabilitātes nodrošināšanai, informē VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Lai nekavējoties nodrošinātu rekonstrukcijas būvdarbu nepārtrauktību un ēkas drošību, būvuzņēmums izraudzīts sarunu procedūrā. Būvuzņēmumam "Aimasa" sešu mēnešu laikā būs jāveic neatliekamo būvdarbu izpilde, tostarp pamatu pastiprināšana, izbūve un ēkas nesošo konstrukciju izbūve atbilstoši būvprojekta risinājumiem.

Gavrilova norāda, ka sarežģītajā situācijā, kas ir izveidojusies VDT pēc līguma pārtraukšanas ar pilnsabiedrību "SBSC" , kuru veido "Skonto būve" un "Skonto Construction", VNĪ dara visu, lai rekonstrukcijas darbi turpinātos iespējami ātri. Tagad VNĪ gatavojas iepirkumam atlikušo būvdarbu veikšanai līdz objekta pieņemšanai ekspluatācijā.

Kompānijā norāda, ka VNĪ tuvāko mēnešu laikā izsludinās atklātu konkursu atlikušajiem būvniecības darbiem līdz objekta pieņemšanai ekspluatācijā, lai 2024.gada pirmajā pusē teātra kolektīvs varētu atsākt pilnvērtīgi darboties rekonstruētajās VDT telpās.

VNĪ septembra beigās izbeidza līgumu ar iepriekšējo VDT ēkas rekonstrukcijas būvdarbu veicēju - pilnsabiedrību "SBSC", jo tā pēc vairākkārtējiem pieprasījumiem nespēja atbilstoši normatīviem, tostarp Ekonomikas ministrijas izstrādātajām vadlīnijām par būvniecības izmaksu sadārdzinājuma novērtēšanu un kompensēšanu, pamatot būvniecības izmaksu sadārdzinājuma 50% apmērā no būvdarbu līguma summas jeb 3,8 miljonu eiro ar pievienotās vērtības nodokli cēloņsakarību ar sākto karadarbību Ukrainā, kā arī nespēja iesniegt dokumentus, kas apliecinātu pieprasītā sadārdzinājuma pamatotību vairākās tāmes pozīcijās.

Tāpat faktiskā darbu izpilde būtiski atpalika no līgumā paredzētā - 2022.gada 31.augustā faktiskā darbu izpilde bija 17%, lai gan atbilstoši līguma būvdarbu grafikam tai bija jābūt 50% no kopējā būvdarbu apmēra.

VNĪ norāda, ka arī Jaunā Rīgas teātra pārbūves projektā pilnsabiedrība "SBSC" atpaliek no līguma būvdarbu grafikā paredzētās darbu izpildes - šajā projektā būvniekam ir uzdots mobilizēt resursus līguma savlaicīgai izpildei un rezultātu sasniegšanai.

VNĪ reģistrēta 1996.gadā, un tās vienīgā īpašniece ir Finanšu ministrija.

Būvfirma "Aimasa" 2021.gadā strādāja ar 32,062 miljonu eiro apgrozījumu un guva 1,596 miljonu eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma īpašnieki ir Sandris Apsīts (50%), Ainārs Cakars (40%) un Jānis Dreimanis (10%).

Svarīgākais