Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Daugavpilieši dodas nolikt ziedus pie padomju pieminekļiem, kurus tuvākajās dienās plāno nojaukt [papildināts]

© f64.lv, Edmunds Brencis

Nedēļas nogalē daugavpilieši turpināja nolikt ziedus pie padomju pieminekļiem, kurus tuvākajās dienās plānots nojaukt.

Kā novēroja aģentūra LETA, arī svētdien cilvēki pa vienam un nelielos pulciņos turpināja nākt pie pieminekļiem un nolikt ziedus, kā arī iedegt svecītes.

Pieminekļu pakājes klāj ziedi. Vienlaicīgi pie pieminekļiem pulcējas pāris desmiti cilvēku.

Lai gan ziedu nolikšana notiek mierīgi un bez incidentiem, tomēr, iespējams, vismaz divi cilvēki ir aizturēti.

Pēc aculiecinieku teiktā, pie pieminekļa Sarkanās armijas karavīriem, kas atrodas bijušajā Slavas skvērā, kāda sieviete telefonā atskaņoja vienu no populārākajiem kara laika maršiem "Proščaņije slovjanki", kas simbolizē atvadas, dodoties karā.

Pēc tam, kad pie viņas pienāca policisti un aicināja mūziku izslēgt, sievieti metās aizstāvēt citi cilvēki, kuri sāka dziedāt Otrā pasaules kara padomju dziesmas.

Pēc vārdu apmaiņas, sieviete, kura atskaņoja mūziku un kāds vīrietis tikuši aizturēti.

Ziedu nolikšana pie pieminekļa pēc tam turpinājās.

Savukārt reklāmas aģentūras "New Black" radošā direktore Vladislava Romanova, kura ir dzimusi un augusi Daugavpilī un iepriekš paudusi atbalstu padomju pieminekļu nojaukšanai, mikroblogošanas vietnē "Twitter" īsumā raksturoja pie pieminekļa notiekošo - visi raud, valdība ir vainīga, krievvalodīgos grib iznīcināt, vienmēr taču dzīvojām mierīgi, kāpēc neviens mums nav pajautājis, viss nav tik viennozīmīgi. "Klišeju paradīze. Daugavpils," viņa rezumē.

LETA jau ziņoja, ka Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš (S) sociālajos medijos izplatījis aicinājumu nolikt ziedus un sveces pie padomju pieminekļiem pirms to nojaukšanas, kam jānotiek jau tuvākajā laikā.

Viņš norādīja, ka tiesībsargājošās iestādes ieviesīs ierobežojumus, taču līdz 30.oktobra plkst.22 pieeja pieminekļiem būs ļauta.

Saeima vasarā pieņēma likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", kas nosaka, ka totalitāros režīmus slavinoši objekti jādemontē līdz 15.novembrim.

Sarakstā iekļauti 69 objekti, bet atsevišķs lēmums tika pieņemts par Rīgā esošo pieminekli padomju armijas karavīriem, kas jau ir demontēts.

Valdības apstiprinātajā sarakstā iekļauti divi objekti, kas atrodas Daugavpilī.

Viena ir piemiņas vieta Sarkanās armijas karavīriem, kas atrodas 18. novembra ielā, bijušajā Slavas skvērā, bet otrs ir piemineklis Sarkanās armijas 360. strēlnieku divīzijas karavīriem.

Savukārt viens no plašāk pazīstamajiem Daugavpils centrā esošajiem padomju okupācijas režīmu slavinošajiem objektiem Dubrovina parkā šajā sarakstā nav iekļauts, jo memoriāla pakājē ir apglabāti padomju armijas virsnieki.