Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ķekavas novadā Ziemassvētku saldumu paciņu vietā tiks palielināts pabalsts zāļu iegādei

© f64.lv, Oksana Džadana

Ķekavas novadā Ziemassvētku paciņām paredzēto naudu izmantos iedzīvotāju pabalstiem medikamentiem un ārstniecības pakalpojumiem, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētie pašvaldības saistošie noteikumi. 

Tāpat pabalstu sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai varēs saņemt bez mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanas.

Ķekavas novada pašvaldība grozījusi saistošos noteikumus, no tiem svītrojot Ziemassvētku pabalstus saldumu paciņas veidā, pamatojot to ar straujo patēriņu cenu kāpumu energoresursiem, pārtikas produktiem, degvielai un medikamentiem. Proti, viena no biežākajām novada iedzīvotāju trauksmēm laikā, kad Krievijas uzsāktā kara Ukrainā dēļ viss kļūst arvien dārgāks, esot bažas par to, vai katrs varēs atļauties nopirkt ārsta izrakstītās zāles.

Trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības arvien biežāk vēršoties sociālajā dienestā ar lūgumu palīdzēt atmaksāt medikamentu iegādi arī tad, kad pašvaldības paredzētais pabalsts, 200 eiro kalendāra gadā medikamentu, zobārstniecības un ārstniecības pakalpojumu apmaksai, ir jau izlietots. Izslēdzot no saistošajiem noteikumiem Ziemassvētku saldumu paciņas, būs iespējams pabalstu medikamentiem, zobārstniecībai un ārstniecības pakalpojumiem palielināt uz 250 eiro.

Izstrādāti arī grozījumi saistošajos noteikumos, ar kuriem ir paredzēts izslēgt punktu, ar kuru noteiktas tiesības saņemt pabalstu sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai, ja klientam piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss vai katrai personai mājsaimniecībā ienākumu līmenis mēnesī pirms nodokļu nomaksas nepārsniedz divu noteikto minimālo mēneša darba algu summu.

Bieži ne visi mājsaimniecības locekļi iesniedzot kontu pārskatus par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanai. Līdz ar to pastāvot iespēja, ka pabalstu sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai nevar piešķirt.

Tāpēc pabalstu sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai varēs saņemt bez mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanas, balstoties uz sociālā darbinieka atzinumu un individuālo sociālās rehabilitācijas plānu, ko izstrādā pēc klienta individuālo vajadzību un resursu izvērtēšanas.

Ķekavas novada pašvaldību vada Juris Žilko (PPI), priekšsēdētāja pirmā vietniece ir Agnese Geduševa (RA), bet otrais vietnieks - Valts Variks (VP).