Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"ZZ Dats":Ja NĪN maksāšanas paziņojumus saņemtu elektroniski, pašvaldības gadā ietaupītu vairāk nekā miljonu eiro

© Kaspars Krafts / F64

Nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksāšanas paziņojuma sagatavošana un nosūtīšana pa pastu fiziskām personām Latvijas pašvaldībām gadā izmaksā vairāk nekā miljonu eiro, liecina SIA "ZZ Dats" veiktie aprēķini.

Šo summu katru gadu varētu ietaupīt pašvaldību budžetā un izmantot lietderīgāk, ja vismaz 80% NĪN maksātāju - fizisko personu - pieteiktos maksāšanas paziņojuma saņemšanai elektroniski, aģentūru LETA informēja "ZZ Dats" direktors Edžus Žeiris.

Viņš norāda, ka vairums NĪN maksāšanas paziņojumu aizvien tiek saņemti pastkastītē, kas salīdzinājumā ar elektroniski nosūtītu maksāšanas paziņojumu pašvaldībām nozīmē papildu izmaksas tā sagatavošanā, drukāšanā un izsūtīšanā pa pastu. Nepilni 15 000 maksāšanas paziņojumu aploksnē tiek nosūtīti nodokļa maksātājiem uz ārzemēm, kas pašvaldībām izmaksā vēl dārgāk.

Žeiris skaidro, ka tā iedzīvotāju daļa, kurai fiziski nav iespējams šo paziņojumu saņemt elektroniskā veidā, ir salīdzinoši neliela, jo digitālā pratība aizvadītajos gados, īpaši pandēmijas laikā, ir ievērojami palielinājusies, piemēram, arī gados vecāko iedzīvotāju vidū.

Pēc "ZZ Dats" aprēķiniem pašvaldības gadā varētu ieguldīt attīstībā miljonu eiro, nedrukājot simtiem tūkstošu NĪN maksāšanas paziņojumu un tos nesūtot pa pastu.

Piemēram, informē Žeiris, 2022.gada astoņos mēnešos ir sagatavoti 1 127 717 NĪN maksāšanas paziņojumi fiziskām personām un 61 249 - juridiskām personām. Vairāk nekā 70% no NĪN maksātājiem - fiziskām personām - to saņem drukātā veidā. Latvijas adresē šo paziņojumu pa pastu saņem 785 306 jeb 69,6% fiziskās personas, bet vēl 14 549 pa pastu ārzemēs, kas ir 1,3%.

Labākie rādītāji NĪN maksāšanas paziņojumu saņemšanā elektroniskā veidā novadu pašvaldību griezumā ir Ogres novada pašvaldībai (nepilni 44% fizisko personu saņem NĪN maksāšanas paziņojumus elektroniski), lielo pilsētu griezumā - Rīgai (29%), Pierīgas pašvaldību starpā Ādažu novada pašvaldībai (44%). Taču Zeiris informē, ka ir pašvaldības, kurās tikai nedaudz vairāk nekā 10% NĪN maksāšanas paziņojumi tiek nosūtīti fiziskām personām elektroniski.

Tehnoloģiju uzņēmums "ZZ Dats" pagājušajā gadā strādāja ar 12,345 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 39,7% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 79% un sasniedza 2,291 miljonu eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Kompānija "ZZ Dats" reģistrēta 1995.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 35 571 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmums pieder Mārim Ziemam (52,5%) un Ingai Ziemai (47,5%).