Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jaunais žogs uz robežas ar Baltkrieviju jau bojāts

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Pēdējā laikā tik strauji atkal pieaug nelegālo migrantu skaits uz Latvijas Baltkrievijas robežas, kas liek domāt par vēl vienu nelegālās migrācijas vilni. Turklāt, atklāts, ka jaunbūvētais žogs jau ir vairākās vietās bojāts, vēsta ReTV Ziņu dienests.

Nelegālo robežšķērsotāju vislielākā plūsma no Baltkrievijas bija pirms gada. Vēlāk situācija kļuva mierīgāka, bet šobrīd kopējām robežsargu un policistu patruļām darba atkal ir vairāk.

Pāvels Rogožins, DAP Robežkontroles un imigrācijas kontroles dienesta priekšnieks:

“Viennozīmīgi var teikt, ka sākot ar augustu atsākās liela nelegālo imigrantu plūsma. Ja teiksim maijs, jūnijs, aprīlis bija relatīvi klusi meneši kad saglabājās spiediens, bet nebija tik daudz personu, no augusta atkal personu plūsma ir mēnesī vairāk nekā 300 personas, kuras mēģina nelikumīgi šķērsot valsts robežu.”

Nelegālo migrantu iemesli iekļūt Latvijā ir dažādi, taču mērķis ir skaidrs - Eiropas Savienība.

Pāvels Rogožins, DAP Robežkontroles un imigrācijas kontroles dienesta priekšnieks

“Spiediens notiek visas robežapsardzības nodaļas apsargājamajos iecirkņos. Sākot no Šķaunes un beidzot ar Silenes RSN

Atbildīgās iestādes pagaidām ReTV Ziņām neatklāj vai Baltkrievijas varas iestādes apzināti sūta nelegālos migrantus Latvijas teritorijā, taču pirms dažām dienām Lietuva iesniegusi protesta notu Baltkrievijai par robežžoga bojāšanu. Un arī Latvijas Robežsardze atklāj, ka arī mūsu valsts uzstādītais žogs ir bojāts.

Pāvels Rogožins, DAP Robežkontroles un imigrācijas kontroles dienesta priekšnieks:

“Ir konstatēti gadījumi, ka žogs bija bojāts. Mēs nevaram apliecināt, ka tas bija darīts ar Baltkrievijas varas iestāžu atbalstu, bet gadījumi, kad mūsu pagaidu žogs bija bojāts, pārgriezts, pārkniebts, tad, jā, tādi gadījumi ir bijuši, bet mēs pēc iespējas ātrāk cenšamies šos trūkumus novērst.”

Šobrīd Latvijas robežsardzei palīdz ne tikai Valsts policijas darbinieki, bet arī Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras “Frontex” pārstāvji no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Nacionālo bruņoto spēku palīdzība šobrīd vēl nav lūgta.

Dimitrijs Trofimovs, Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs:

Šobrīd valsts robežsardze faktiski pārvalda šo situāciju patstāvīgi, bet ņemot vērā šos izstrādātos plānus un tiklīdz pieaug šis cilvēku skaits, kur ir nepieciešams lielāks resurss noteikti būs aicinājums iesaistīties nepieciešamības gadījumā gan Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, gan arī Valsts policijai lielākā apjomā.

Iekšlietu ministrija ReTV Ziņām uzsver - ja situācija uz robežas pasliktināsies vēl straujāk, tad palīdzība tikšot prasīta operatīvi un nekavējoties.