Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ventspils uzņemta UNESCO Globālajā izglītības pilsētu tīklā

© Dmitrijs Suļžics / F64

Ventspils pašvaldība ir kļuvusi par dalībnieci UNESCO Globālajā izglītības pilsētu tīklā, informēja Ventspils Izglītības pārvaldes vadītāja pienākumu izpildītāja Jana Bakanauska.

Šādu tīklu izveidojis UNESCO Mūžizglītības institūts, kurā apvienojušās 294 UNESCO pilsētas no visas pasaules, kas apņēmušās īstenot mūžizglītību. Tīkla misija ir atbalstīt un paātrināt mūžizglītības praksi pasaules kopienās, veicinot politisko dialogu un vienaudžu mācīšanos starp dalībvalstu pilsētām.

Bakanauska skaidro, ka Ventspili kā izglītības pilsētu raksturo iespējas iegūt visu līmeņu izglītību, sākot no pirmsskolas līdz pat augstākajai izglītībai, kā arī plašais piedāvājums iedzīvotājiem turpināt pilnveidoties dažādās mūžizglītības programmās. Ventspilī izglītības joma ir ne tikai formālā izglītība, bet tā ar bibliotēku, muzeju, Mākslas skolas, Mūzikas vidusskolas aktivitātēm caurvij kultūras un mākslas nozari.

Uzņēmējdarbībā un nodarbinātībā nozīmīga loma ir nepieciešamo speciālistu sagatavošanai Ventspils Augstskolā un Ventspils Tehnikumā, kā arī piedāvātajām pārkvalifikācijas programmām. Arī informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozare ir integrēta izglītībā, iesaistot ventspilniekus digitālajās apmācībās jau no mazotnes. Šogad durvis vēris zinātnes centrs "Vizium", bet septembrī tiks atklāts arī Latvijā pirmais Digitālās transformācijas centrs, kas sniegs iespēju iedzīvotājiem apgūt profesionālas zināšanas un prasmes, lai sekmīgāk konkurētu darba tirgū.

Dalība UNESCO Izglītības pilsētu tīklā būs vēl viena iespēja informācijas un pieredzes apmaiņai par mūžizglītības veicināšanu, sekmēs sadarbību izglītības jomā ar pilsētām visā pasaulē, cels Ventspils atpazīstamību pasaules mērogā, kā arī sniegs pieeju UNESCO Mūžizglītības institūta materiāliem un citiem resursiem izglītības piedāvājuma pilnveidošanai pilsētā.

Dalības pieteikumu Ventspils iesniedza jau pagājušā gada izskaņā un to vispirms vērtēja UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, izvirzot to tālākai izvērtēšanai starptautiskajā līmenī. Reizē ar Ventspili tīklā uzņemtas vēl 76 pilsētas no 43 valstīm, to vidū arī Kijiva Ukrainā, Ļubļana Slovēnijā, Edmontona Kanādā.