Rosoties savā saimniecībā divi vien, Gūtmaņi gadā izaudzē vairāk kā tonnu tomātu

© Oksana Džadana/ F64

Jelgavas novada Vircavas pagasta viensētā "Dzērves" Evita un Edgars Gūtmaņi tomātus sākuši audzēt pirms 20 gadiem, darbu lauku īpašumā savienojot ar algotu darbu. Šobrīd deviņās pašu celtās siltumnīcās gadā izaudzē vairāk nekā tonnu tomātu no 50 dažādām šķirnēm un visu paveic pašu spēkiem, nealgojot strādniekus, atsaucoties uz stāstīto Latvijas Radio raidījumā "Stiprie stāsti", raksta jelgavniekiem.lv. 

"Šķirnes es visas mēģinu un vērtēju visas garšas īpašības, kvalitāti, mīkstumu, cietumu, izskatu. To visu vērtēju un, ja nepatīk - vairs neaudzēju," uzsvēra saimniece.

Tomāti siltumnīcās aug tradicionāli - augsnē un tiek laistīti ar pilienu laistīšanu, filtrējot ūdeni no blakus esošā dīķa.

"Mēs pat īsti domājuši neesam par kādu cita veida audzēšanu, kā tikai augsnē. Galvenais, ka mēs ļoti daudz izmantojam liellopu kūtsmēslus. Faktiski katru otro gadu siltumnīcās liekam pa kārtām kūtsmēslus un neaizraujamies ne ar minerālmēsliem, ne ar kādām miglošanām.

Mēs neesam bioloģiskā saimniecība, bet sirdī esam zaļie un sirdī esam ar savu pārliecību, ka mūsu tomāti ir ekoloģiski, tīri," norādīja Evita.

Saimnieki atzina, ka nevienam uzņēmējam nav tikai priecīgi mirkļi - šajos darba gados tomāti ir gan nosaluši, gan palu laikā noslīkuši, tāpat arī bijuši gadījumi, ka siltumnīcas aizpūtis vējš, taču no visām kļūdām ir ko iemācīties.

Pirms pieciem gadiem Gūtmaņi sākuši arī tomātu pārstrādi - gatavo tomātu sulu, tomātus kaltē un gatavo pesto. Saimnieki tomātus arī saldē un kaltē jeb sublimē, līdz ar to rodas jauni produkti.

Izveidoti arī unikāli produkti sadarbībā ar citiem Jelgavas uzņēmējiem, piemēram, sadarbībā ar "Karameļu darbnīcu" tapuši zefīri ar tomātiem un šokolāde ar tomātiem un čili pipariem, bet kopā ar "Pupuchi" tapis kaltētu tomātu pesto ar kaltētu pupu miltiem.

Svarīgākais