Balvu dome nojaucamo padomju partizāniem veltīto pieminekli domā nogādāt Okupācijas muzejam

© Ģirts Ozoliņš / F64

Padomju partizāniem veltītais piemineklis Balvos, kas atrodas pilsētas parkā un kuru ar valdības lēmumu paredzēts demontēt, varētu tikt nogādāts Okupācijas muzejam, aģentūrai LETA pieļāva Balvu novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs (Latgales partija).

Pēc politiķa vārdiem, Balvos esošajam piemineklim 2.pasaules kara partizāniem esot atklāta mākslinieciskā vērtība, tāpēc vēl tiekot lemts, kur tas tiks pārvietots - uz Latvijas Okupācijas muzeju vai arī to nodos Latvijas Mākslinieku savienībai.

Šūnakmenī veidotais piemineklis padomju partizāniem Balvos atklāja 1961.gadā. Pieminekļa autori ir arhitekts Andrejs Holcmanis un tēlnieks Leonīds Kristovskis. Pirms pārdesmit gadiem piemineklis bijis nolaistā stāvoklī un jau tika diskutēts par tā aizvākšanu no pilsētas centru, tomēr ar Krievijas vēstniecības ieguldījumu tas ticis sakopts un palicis parkā.

Saeimas pieņemtais likums paredz, ka pašvaldībām ir jādemontē visi padomju režīmam veltītie pieminekļi, bet pēc demontēšanas saglabāt var tikai tās pieminekļu daļas, kuras Okupācijas muzejs atzinis par vērtīgām un piekritis pārņemt glabāšanā. Kultūras ministrija uzstāj, ka pieminekļi, kurus Okupācijas muzejs nepārņem glabāšanā, ir jāiznīcina, tostarp likums neparedzot, ka tos varētu nodot glabāšanā vēl kādām trešajām pusēm.

Balvu novadā kopumā ir trīs pieminekļi, kas atbilstoši likumam jānojauc - pa vienam Balvos, Tilžā un Baltinavā.

Maksimovs skaidroja, ka pirms trim mēnešiem no Balvu novada domes deputātiem tika saņems aicinājums šos pieminekļus pārvietot. "Esam diskutējuši un piekrītam, ka objekti ir jāpārvieto," domā Maksimovs.

Pašvaldībā bija diskusijas arī par pieminekļa Viļakā nākotni, bet ticis noskaidrots, ka zem tā atrodas apbedījumi, un šādus pieminekļus atbilstoši Saeimas lēmumam nedemontē.

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", kas nosaka, ka totalitāros režīmus slavinoši objekti būs jādemontē līdz 15.novembrim.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais