Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Vairākās vietās Latvijā apkures tarifs septembrī pieaugs par 2,5 reizēm

© Andrejs Terentjevs/F64

Mārupē, kā arī Mārupes novada Skultē un Tīrainē siltumenerģijas tarifs no 1.septembra pieaugs par 2,5 reizēm - līdz 320,14 eiro par megavatstundu (MWh), aģentūru LETA informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Šis būs terminēts tarifs, kas būs spēkā tikai septembrī - attiecīgi no 1.septembra līdz 30.septembrim. Pēc tam 1.oktobrī spēkā stāsies jauns tarifs - 312,79 eiro par MWh, kas ir par 2,3% mazāk nekā septembra tarifs.

Patlaban komersants SIA "Mārupes komunālie pakalpojumi" saviem klientiem piemēro siltumenerģijas tarifu 127,29 eiro par MWh, kamēr no 1.oktobra bija paredzēts tarifu samazināt līdz 119,94 eiro par MWh.

SPRK norāda, ka siltumenerģijas tarifu pieaugums saistīts ar dabasgāzes cenas pieaugumu, konkursa kārtībā noslēdzot jaunu līgumu par dabasgāzes piegādi. Dabasgāzes vairumtirgus cenas kāpuma dēļ kopējās kurināmā izmaksas komersantam ir pieaugušas par 180,7%. Komersants ar dabasgāzi saražo visu lietotājiem nodoto siltumenerģijas apjomu.

Ņemot vērā augsto dabasgāzes pieprasījumu un lielās cenu svārstības, "Mārupes komunālie pakalpojumi" izsludināja dabasgāzes iepirkumu divas reizes, meklējot pēc iespējas zemāku cenu. Turklāt dabasgāzes tirgus prognozes liecina, ka līdz šī gada beigām cenu kritums nav sagaidāms.

SPRK vadītāja Alda Ozola skaidro, ka šobrīd slēdzot dabasgāzes piegādes līgumus, piegādātāju vidū dominē īstermiņa līgumu piedāvājumi - uz vienu vai dažiem mēnešiem. Tas nozīmē, ka siltumenerģijas komersantiem nākas pārskatīt tarifu gada laikā vairākkārtīgi, iekļaujot tarifā tā brīža aktuālo dabasgāzes cenu. Arī "Mārupes komunālie pakalpojumi" ir jārēķinās ar šā brīža tirgus situāciju.

Kompānija "Mārupes komunālie pakalpojumi" reģistrēta 1995.gadā, un tās pamatkapitāls ir 13,748 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma apgrozījums 2021.gadā bija 2,864 miljoni eiro, bet zaudējumi - 129 296 eiro. "Mārupes komunālo pakalpojumu" vienīgais īpašnieks ir Mārupes novada dome.