Daugavpils dome sāk atmaksāt parādus

Daugavpils dome pakāpeniski sākusi norēķināties ar SIA "CKD D" par luksoforu darbības nodrošināšanu Daugavpilī; tāpēc nedēļas beigās pilsētā luksoforus tomēr neatslēgs.

SIA "CKD D" valdes loceklis Vjačeslavs Krankalns pastāstīja, ka pagaidām neatslēgt luksoforus nolemts, jo pašvaldība pēc tajā notikušās vadības maiņas - Rihardu Eigimu (LSDSP) Daugavpils mēra krēslā nomainījis Jānis Lāčplēsis (LPP/LC) - sākusi atmaksāt firmai parādu. Patlaban firmai ir pārskaitīti pirmie 10 000 latu no 137 900 latu parāda. Šie līdzekļi izlietoti norēķiniem par patērēto elektroenerģiju.

Daugavpils domes izpilddirektora vietnieks Valērijs Kononovs informēja, ka patlaban ar firmu noslēgta vienošanās, saskaņā ar kuru pašvaldība līdz novembra vidum apņēmusies dzēst savu parādu.

Tā kā pašvaldība pēdējos mēnešus nepildīja savas saistības pret SIA "CKD D", firma piedraudējusi nedēļas nogalē, 3.oktobrī, Daugavpilī atslēgt luksoforus.

Krankalns pastāstīja, ka pašvaldības parāds firmai par sniegtajiem pakalpojumiem - luksoforu darbības nodrošināšanu, ielu seguma avārijas remontu, labiekārtošanas darbiem, ceļa zīmju uzstādīšanu un remontu - sasniedzis 137 900 latu.

Daugavpils domes līdzšinējā vadība piedāvājusi SIA "CKD D" lauzt starp pašvaldību un firmu noslēgto līgumu, nenorādot iemeslus šādai rīcībai. SIA "CKD D" juristi, izvērtējot situāciju, konstatējuši, ka firma savas saistības attiecībā pret pašvaldību ir godprātīgi pildījusi, tādēļ lauzt līgumu atteikusies.

Pēc atteikuma lauzt līgumu saņemšanas pašvaldība pārtraukusi norēķināties par firmas sniegtajiem pakalpojumiem.

Tādējādi uzņēmumam radušās nopietnas problēmas izmaksāt strādājošiem darba algu, norēķināties par elektroenerģiju, ko darbības laikā patērē luksofori.

Kāpēc Daugavpils domes vadība nolēmusi lauzt starp pašvaldību un firmu noslēgto līgumu, SIA "CKD D" vadībai nav paskaidrots. Krankalns pieļauj iespēju, ka tādā veidā pašvaldības vadība pasūtījumu vēlējusies atdot kādai no pašu lobētajām firmām.

Izvairīties no maksātnespējas šajā laikā SIA "CKD D" ļāvis tas, ka bez pašvaldības firmai ir arī citi pasūtītāji.

SIA "CKD D" darbojas kopš 1991.gada un sniedz pakalpojumus visā Latgalē. Firmas gada apgrozījums ir aptuveni 1,5 miljoni latu.

Latvijā

Latvijā patēriņa cenas šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu pieauga par 0,3%, bet gada laikā - šogad septembrī salīdzinājumā ar 2023.gada septembri - palielinājās par 1,4%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.